Изложба слика Бојане Торлак од 16. новембра у Ликовном салону

Изложба слика Бојане Торлак биће отворена у понедељак 16. новембра у 17 часова у Ликовном салону Културног центра Новог Сада и уз прописане мере заштите моћи ће да се  погледа до 30. новембра.

Посматрање визуелне слике нас одвлачи у апстрактни свет емоција, енергија и размишљања њеног креатора, ако је поменуто постојало за време стварања исте. Бојана Торлак има ту моћ да одведе на путовања својим делима. Не везујући се ни за једну технику као битну, креира путоказе кроз сопствене светове фокусирајући се само на канал који има моћ да трансформише духовно у материјално. Материјално у виду цртежа уљаним пастелима, слике, писане речи или скулптуре, било којег медијума који у том тренутку прија за отелотворење бујици емоција. Иако су емоције које визуализује личне, оне добијају универзални карактер додирујући колективну свест која се у њеним радовима огледа кроз јасно видљиви енергетско-емотивни портал.

Ова серија радова јесте визуелно бележење „непостојећег“ у материјалном смислу, дајући му на тај начин двоструки живот, где оно што је оком немогуће опазити добија нову, себи паралелну димензију која постоји у исто време, само овог пута у другом облику. Тај облик је, разумљиво, резултат моћи опажања, тако да сваки посматрач може добити субјективну слику (доживљај) ако је отворен да осети.

Тематика је спој свесних и логичких искустава ауторке са њеним интуитивним и несвесним. Најискреније, колико је то могуће у њеном тренутном нивоу развоја, она материјализује емоције попут љубави, туге, среће, бола, гађења и других. Свакодневне интроспекције и осећаје процесуира кроз призму уметности: кроз разноврсне представе као сто су абортус, детињство и мајчинство, она даје психолоску анализу тих искустава, као свесни посматрач истих и као створење које је способно да осети дубоку емпатију са светом око себе. Заправо, без конкретизовања, може се рећи да је тематика њеног рада свакодневница живота присутне особе која је у стању да доживљава исту у пуном спектру свих могућих осећаја, ситуација и тренутака које је испуњују.

Експресивним потезима, необузданим бојама и дивљом композицијом, она гради визуелне приче које се преплићу и настављају са слике на слику. Чини вам се да исцртане фигуре и облици желе да вас увуку у сопствено лудило постојања у коме сте заправо заједно. Бојанине креације су незаустављиве, излазе из портала одређене колективне енергије која се аутодидактички исписује на папир/платно великим брзинама, мењају облике и боје и износе суштину на површину.

Док стојим пред радовима Бојане Торлак пуштам их да ме одведу тамо где заправо сви јесмо – кући.

Сузана Џелатовић

  О аутору: – Факултет ликовних уметности, Београд (2013 – 2017) Мастер академске студије (две године) Смер: Сликарство – Факултет ликовних уметности, Београд (2010 – 2013) Основне академске студије (три године) Смер: Сликарство   Изложбе и пројекти: 1. Групна изложба „Графика 2020.“, Центар за културу Смедерево, 2020. 2. Учесница ликовне колоније „Графика 2020.“, у Смедереву, 2020. 3. Учесница VI феминистичке колоније у Нишу, 2020. 4. Групна изложба III Ликовни сусрети у Кући краља Петра I, 2019. 5. Групна изложба „Уметност не трпи оквире“, Галерија Нишког културног центра, 2019. 6. Учесница V феминистичке колоније у Сићеву, 2019. 7. IX изложба „Уметност у минијатури“ МајданАрт, Мајданпек, 2018. 8. Групна изложба слика у оквиру уметничког фестивала „Девет“ Београд, 2017. 9. Групна изложба „Како град памти“ Галерија ФЛУ, Београд 2014.