Изложба „СЛИКАРСКА ДУША ИСТОКА“ – ЛИКОВНИ СИМПОЗИЈУМ АРТ „ВУКАДИНОВИЋ“ од 6. децембра у клубу „Трибина младих“ КЦНС

Групна изложба „Сликарска душа Истока“ у организацији Ликовног симпозијума АРТ „ВУКАДИНОВИЋ“ биће отворена 6. децембра у 18.00 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Изложбу ће отворити Данило Вуксановић. Изложба ће моћи да се погледа до 19. децембра.

Ликовни симпозијум „Вукадиновић“ је настао 2013. године. Основао га је Ђорђе Вукадиновић. Данас је то удружење  СРУ „Вукадиновић“. У протеклом периоду одржано је тринаест сазива: три у Црној Гори а десет у Републици Србији. На симпозијумима је учествовало више од стотину и педесет  уметника из Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Русије, Белорусије, Украјине, Словачке, Мађарске, Турске, Немачке, Северне  Македоније, Казахстана, Француске, Грузије, Узбекистана и Јерменије. Сазиви су међународног карактера, а наредни се већ традиционално  планира  у марту месецу на Златибору, а у мају ће угостити уметнике у Сомбору. Средином октобра 2023. године одржаће сазив на Палићу.

На основу потписаних споразума уз помоћ Руске академије уметности (РАХ), Московског савеза уметника (МСХ ), Међународне академије уметности (МАКИ), Белоруске академије уметности, Грузијске академије уметности, Савеза уметника Јерменије, Уметничког савеза Русије (ТСХР), Кинеске академије скулптора ISSO (Пекинг) биће организовано Прво српско бијенале МЕФЕСТУВ на територији Републике Србије. Уследиће изложбе у државама уметника који су учествовали на симпозијуму.

Каталоге радова насталих на симпозијумима потписују највећи српски и инострани историчари уметности. Уметничка дела с овог симпозијума биће изложена у наредне две године у државама уметника који су учествовали на симпозијуму, што ће представљати својеврсну промоцију пројекта.

 

 УМЕТНИЦИ

Вељо Бугарин

 Бранко Маравић

 Бисенија Терешченко

 Георг Реџек

 Данило Вуксановић

 Драган Бартула

 Звонко Тилић

 Здравко Вучинић

 Зорица Ђорђевић

 Иван Миленковић

 Јелена Враговић

 Љубисав Милуновић

 Катарина Ђорђевић

 Јелена Шалинић Терзић

 Мирослав Живковић

 Олга Ђорђевић

 Петар Мошић

Саша Добрић

 Тања Николајевић Веселинов

 Шандор Шлајф

 Дејан Деки Миливојевић

Петр Стронски

Андреј Захаров

Александар Беглов