Izložba Svet ne razume umetnika Željka Reljića od 9. jula u klubu „Tribina mladih“

Izložba slika „Svet ne razume umetnika“ Željka Reljića biće otvorena u utorak, 9. jula u 19 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Izložba se može pogledati do 22. jula.

Slikarski fidelio Željka Reljića

Umetnički procesi današnjice u svetlu uticaja društvenih mreža i tehnologije deluju u bezgraničnim kolima kreativnih dometa. Slikarstvo se grčevito bori u ovoj areni, iako odavno upomoć priziva neumetničke postupke i uprkos svemu, deluje poput starog dobrog vina. Generacije znaju za čuvene slikare iz istorije, o njima su ispisani tomovi knjiga i snimljeno je mnoštvo filmova o njihovim životima. Legende, dakle, paralelno žive i nadahnjuju nove generacije slikara.

Željko Reljić sklon je da svoje umetničke afinitete rasprostire na više različitih tragova. Kod njega se prepliću zvuk, slika i interesantno putovanje kao svojevrsno promatranje životnih okolnosti. Sinergija ovih delovanja čini da se umetnički život osmišljava u slobodnim zamasima boje, fotografije ili tona. Sve je ujedinjeno sa jasnim ciljem. Da se uhvati prolazno i iz njega izdvoji doživljeno. Medij izražavanja nije toliko ni bitan, važni su pokretački motivi koji obeležavaju najnovije radove Željka Reljića. Na njima gledamo nizove humanolikih kljunastih kreatura, koji svoj izraz ne duguju ni ljudima, a ni pticama. U raskoraku opredeljenosti što posmatrača odvodi u egzotične predele južnih mora, na debelim granama stoje koloritne ptice neobične lepote.

Među njima ima i nekoliko klovnova koje Željko Reljić islikava slojevito. Oni nepomično stoje u cirkusnom uglu zaboravljenih mizanscena u tragičnim formama ismejane duše. Pelikan je takođe usamljen, ponosan i stamen, usmeren. Ostale ptice zapravo neodoljivo podsećaju na maskolike skupove tajnovitih ljudi, poput onih iz Kjubrikovog čuvenog filma „Širom otvorenih očiju“, u kome se granice ljudskih obličja samo mogu nazreti. Grupe, ili male porodice, svi odreda sa okruglim očima upućuju nas u zaturene oblasti psiholoških platformi, tamo gde se izopačenost miri sa lepotom.

Na Reljićevim platnima omeđeni su kompleksni odnosi među ljudima baš pomoću životinjskih predstava. Tako se Željko Reljić slikajući pridružuje onim basnopiscima koji su tumačili nas same, dok, slepo zagledani u sopstveni odraz, nismo ni primetili koliko smo se od samih sebe odaljili.

Mr Danilo Vuksanović

Željko Reljić je rođen 25.6.1972 u Šapcu. Završio srednju mašinsku školu. Odrastajući na obali Save, u mladosti otkriva ljubav prema muzici tako da danas svira dva instrumenta. Godine 2001. odlazi za Beč. Slikarstvom se bavi od 2008. godine u Beču, gde danas ima atelje. Živi i radi kao samostalni slikar, muzičar i fotograf, etnograf, ljubitelj strarih predmeta, bajker. Kao što je i Hemingvej smatrao da je po danu jednostavno videti stvari trezveno i nesentimentalno, a da je noću to skroz druga priča, tako i Željko dobijenu inspiraciju, uglavnom noću, pretače u slike koje su ogledalo njegove duše. Ali kao i u svakom ogledalu i u njegovim slikama svako može da vidi i odraz svoga lika, svoje želje, nade i strepnje. Njegove misli, snovi i želje nam, iako su pretočeni u slike, ipak ostaju uglavnom samo nagovešteni, ali i nedokučivi, sakriveni pa čak i mistični. Slikajući u svom ateljeu, Željko u momentu nastajanja svake slike proživljava katarzu. Oslobađajući se negativnih misli, udaljavajući se od problema svakodnevnice i opuštajući se od napronog radnog dana, u stvaralačkoj ekstazi njegov duh kao da se oslobađa od svih ovozemaljskih stega i postajući slobodan, lebdeći u nekim, samo njemu znanim sferama, odlazi na neka daleka putovanja na kojima sanjari i plete mrežu od sna i jave. Inspiraciju za svoje slike pronalazi u voznji motora, bojama proleća i jeseni, u arhitekturi Venecije i drugih evropskih gradova, mutnoj vodi Save i Dunava, mirisu zavičaja kao i u relaks i meditativnoj muzici koju privatno sluša, uz koju stvara. Maja 2013. postaje član udruženja likovnih stvaralaca Šapca. Marta 2014. postaje član udruženja „Likum“ Novi Sad. Marta 2015. postaje član Udruženja „Krug“ Šabac. Juna 2014. postaje član Foto-saveza Srbije – Šabačka fotografska zadruga – Šabac.