Изложба Тамаре Секулић „Излазне путање“ од 26. фебруара у Малом ликовном салону

Изложба Тамаре Секулић „Излазне путање“ биће отворена у понедељак 26. фебруара у 19.00 часова у Малом ликовном салону. Изложба ће моћи да се погледа до 8. марта.

„Користећи се основним ликовним елементом цртежа – линијом, која је темељ свих облика ликовног изражавања, умјетница ствара геометризиране објекте, смјештајући линију унутар квадратних оквира. Неке од линија ломе се под правим кутом, почињу и завршавају унутар оквира, док су друге изломљене и нагло се прекидају не завршавајући нигдје, те остављају простор за даљи тијек развоја или ‘конструкцију мисли’, како их сама умјетница назива. Наизглед једноставни облици квадрата, испресијецани мноштвом линија које се ломе под различитим кутевима и крећу у различитим смјеровима, асоцирају на лабиринт – симбол тражења излаза. Рад Тамаре Секулић тако је и симболичан приказ људских мисли, жеља, које увијек траже излаз из нерјешивих ситуација. Иако је значење ове серије радова одређено првенствено искуством саме ауторице, интерпретацијски оно надилази једноставност тумачења. Уколико пресликамо квадрат на властити живот, препознат ћемо његову метафору као нечег што је задано, правилно, усклађено, сигурно и стабилно, додамо ли пак томе мноштво испресијецаних линија, унијет ћемо немир, несигурност, неизвјесност, али и све добро што оне са собом носе – могућност излаза…“ (Диана Осослија)

 

ТАМАРА СЕКУЛИЋ (1991) Дипломирала је 2017. вајарство на Умјетничкој академији у Осијеку, где је стекла звање магистра едукације Ликовне културе. Њена уметничка делатност одвија се кроз медиј скулптуре, објеката, просторне инсталације и цртежа. Учествовала је на више уметничких пројеката, резиденција и радионица, као и на многим групним изложбама, што је резултирало трајним постављањем њених радова у јавни простор. Реализовала је скулптуре у Јелисавцу – бисту Ивана Брњика Словака (2021), а у склопу 39. вајарског симпозијума Terra (Кикинда, 2020) скулптуру великог формата у теракоти Allium. Осмислила је идејно решење мобилне скулптуре за ердутски виноград (Винарија „Сибер“, 2017). Чланица је ХДЛУ „Исток”. Запослена је као наставница Ликовне уметности и културе. Живи и ради у Осијеку.

Самосталне изложбе: 2022. Галерија Идеални Град, Загреб 2020. Галерија Догађања, Загреб Галерија СЦ-Киоск, Загреб 2019. Галерија НМГ@Практика, Сплит 2018. Галерија Казамат, Осијек (с Андрејем Томићем).

Више о изложби можете сазнати овде.