Изложба Ванде Јурковић „Метаморфозе у папиру” од 22. фебруара у Малом ликовном салону

Изложба Ванде Јурковић „Метаморфозе у папиру” моћи ће да се погледа од 22. фебруара до 5. марта у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, уз прописане мере заштите, или на линку Виртуелне галерије ликовног програма. Метаморфозе у папиру

„Papier-mâché рељефи Ванде Јурковић, ауторски свет неименованих скулпторских структура, помаљају се из безличне равни зида. Промена, преображај, преобликовање, у наглашено репетитивним односима облика, пружају могућност да се вишеслојно преиспита и реинтерпретира уметничка интервенција. Помоћу пермутација моделованих облика у папиру стварају се ритмичне форме понављањем поједностављених, геометријских облика. Наизглед насумичне промене праваца и смерова у системском ређању или, насупрот томе, низање у правилним и уређеним колонама и редовима, потврђују постојање Игре – оног неопходног састојка сваког креативног процеса.

Што је елемената за игру мање, игра је тиме слободнија.

Довољан је један елеменат, његова репетиција, градација и алтернација, у хармонијским или контрастним, доминантним и субдоминантним односима, односима одређеним поступцима додиривања, преклапања и прожимања, у ахроматском миру белине. Текстурално богатство употребљеног рециклираног канцеларијског папира наглашава одговор ових рељефних структура на светлост: вибрантна наизменичност светлости и сенке такође је потврда њихове способности за трансформацију, преображај. Уколико је светлост, њен правац, снага и оштрина предуслов за поимање простора, ове структуре под њеним утицајем постају амбијенталне, испупчено излазе у простор и покушавају њиме завладати тежећи ка бесконачном преплетању, увлачећи проматрача у ритмичну игру.” (Ванда Јурковић)

Присутна је, и посебна је инвенција скулптуралног језика – ове форме претендују да транспонују и простор у коме обитавају. Интервенција у ентеријеру као скулпторски и истовремено архитектонски изазов подржава још један вид трансформације који производе ови рељефи. Свакако да је рециклирани папир и његова репродукција у уметничку форму још једна потврда уметничког става Ванде Јурковић: у ликовној еволуцији, преображај је неминован.

                                                                                                                                                       

Ванда Јурковић је дипломирала вајарство на Академији ликовних умјетности у Загребу (1996). Магистрирала је у Љубљани на Академији за ликовно уметност (2002). Докторирала је на Академији ликовних умјетности у Загребу (2012). Чланица је ХДЛУ и ЗадАрт. Од 1998. године је радила као ликовно-графичка уредница у студију Архиграф д.о.о. Од 2001. године ради на Графичком факултету. Ванредна је професорица на Катедри за дизајн и сликовне информације.

Татјана Димитријевић