Изложба „Времеплов“ аутора Банета Јелића и Снежане Ђурић од 10. октобра у клубу „Трибина младих“

Изложба слика „Времеплов“ аутора Банета Јелића и Снежане Ђурић биће отворена у суботу, 10. октобра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада и, уз прописане мере заштите, моћи ће да се погледа до понедељка, 24. октобра. О изложби

Љубав према колориту, гесту и апстракцији – тако би у пар речи могао да се сажме ликовни опус београдског сликара и музичара, Банета Јелића. Та нераскидива везаност за апстрактни начин размишљања и стварања у његовом раду може да се тумачи и сагледава двојако. И на овој поставци препознатљиве су две групе ликовних дела која су синтетизована у јединствену целину, специфично уметниково златно доба. Један део слика је наративан и асоцијативан, са фигуративним моментима и симболима контрастног колорита […], док се у другој групи радова уметник удаљава од реалности и оставља видљивим случајно настале сплетове линија и трагове цурења боје, који појачавају утисак виталности. У том циклусу акценат је на основним ликовним елементима – боји, линији и композицији.

У неколико слика, где Јелић стреми фигуративном, можемо да приметимо универзалне мотиве, који се циклично понављају. То су свеће, симболи мира и нових почетака. Често у првом плану користи и макове у цвату. Они су краљеви цвећа и имају знамење љубавне ватре, али и крви.

Издвојила бих слике Атос и Тајланд. Прва је колоритски мирна […] плаве основе са свећама и птицама, које као да излећу из слике, а симболи су споне између неба и земље. Друга је најреалистичнија од свих представљених, топлих боја и необичне архитектуре, а открива нам мистичан свет Истока.

Иако су искуства, путовања, снови – основа сваке слике Банета Јелића, начин на који се изражава, а то је углавном асоцијативна апстракција […] даје простора сваком посматрачу за дијалог, али и субјективно спознавање суштине ликовности.

 

Маја Живановић, новинар и ликовни критичар

У Београду, јуна 2020.

  О аутору Бане Јелић (Београд, 11. јун 1967) српски је рок музичар, гитариста, писац и сликар. Познатији је по бендовима  Викторија, Неверне Бебе, Освајачи. Соло албуми: Universe (2002), ПГП-РТС The Ultra Extreme (2004), ауторско издање Срце змаја (2007), Mascom Recodrs East-West (2015), Take It Or Leave It Records Пут до срца (2017), Take It Or Leave It Records History (2020), Take It Or Leave It Records  

Бави се професионално сликарством. Прву изложбу слика под називом Таласи приказао је у Београду у Педагошком музеју 2019. године, затим у Параћину у Културном центру, у Баточини у Културном центару, Културном центру у Вршцу, на Прот фесту, у Бијељини у Галерији Центра за културу на колективној изложби 2019. године, у Београду у Педагошком музеју 2020. године под називом Златно доба (изложбу је отворила Маја Живановић, ликовни критичар и новинар) и у УММУС-у у Крагујевцу на колективној изложби 2020. године. Многа од његових дела налазе се у приватним колекцијама у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Шведској, Италији, Немачкој.

Поред музике и сликарства Бане је велики љубитељ књижевности, а део свог времена проводи и пишући. Објављивао је радове у књижевном зборнику Арте стих (3 и 4) у Београду 2015. и 2016. и у часопису Светосавско огњиште (2016. и 2017, Јоханесбург). За издавачку кућу Логос објављује прву књигу у надреалистичкој форми под називом Огњено огледало 2017. године. Одржана је промоција књиге и на Прот Фесту у Бијељини 2019. год. Промовисао је и на сајму књига на Логосовом штанду.

О ауторки

Снежана Ђорђевић, аутодидакт из Ћуприје, током година развила је своју јединствену и аутентичну технику кроз апстракције где експресивним потезима подешава своју природну способност стварајући дела са акцентом комбинације боја и густим наносом мешања слојева да би ухватила суштину тренутка емоција и светлости на платну. Осим апстрактних слика, у последње време највеће запажање међу њеним колекционарима имају уметничка дела у акварел техници са препознатљивим женским телима, фигуративна презентација женских тела која дишу посебном енергијом, страшћу и еротским позама….

Члан удружења ликовних уметника Ћуприје и члан Удружења акварелиста Широка Стаза Београд. Излагала на више колективних изложби у Србији. Учесник редовних међународних и локалних колонија.

Прву самосталну изложбу имала у Марибору, Словенија 2015. године, другу на Кипру у Ларнаки 2016. и трећу самосталну Бруско портрета 2017. у Београду познате кипарске серије уз присуство познатих глумаца из истоимене серије. Учесник изложбе у Хераклиону на Криту 2016. Учесник жириране изложбе 32. Јесењег ликовног салона у Алексинцу 2014 . Учесник XIX међународне пролећне изложбе Широка Стаза у Београду 2015. Учесник Мини акта у Јапану, Канади и Србији 2016. Учесник Мини акт Јапан 2017, 2019, 2020. Године 2018. са својим актовима у акварел техници имала колектину изложбу у Никозији на Кипру. 2019. продајна изложба Таласи и Маштарије са Банетом Јелићем у Педагошком музеју. 2020. Изложба слика Таласи и Маштарије Велика Галерија у Вршцу 2020. Колективна изложба слика Жене за жене у Баточини 2020. Самостална изложба Таласи и Маштарије у Параћину 2020. Самостална изложба Таласи и Маштарије у Баточини

Омиљене технике уље на платну, акварел, акрил.

„Постоји лепота која се може наћи у најједноставнијим и малим стварима“, каже она коју инспиришу музика, морски предели и дневни аспекти живота који је окружују…

Многа од њених дела налазе се у приватним колекцијама у Србији, Америци, Кипру, Грчкој, Аустрији, Словенији, Енглеској, Белгији, Аустралији, Шведској, Црној Гори и Русији.

Живи и ради на релацији Србија – Кипар.