Izložbom slika „Sećanje na Če Gevaru“ počeli Dani kubanske kulture

Izložbom slika „Sećanje na Če Gevaru“ počeli Dani kubanske kulture

Izložba slika „Sećanje na Če Gevaru“ LJubinke Šibe Fimić, otvorena je u petak 21. decembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do srede, 26. decembra.

Izložbu koja obuhvata 31 sliku, a kojom je otpočela manifestacija Dani kubanske kulture, otvorio je NJegova ekselencija ambasador Republike Kube u Srbiji Gustavo Trista del Todo. Svečanosti su prisustvovali direktor KCNS Bojan Panaotović i pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Ivan Siler.

Program je započeo nastupom plesne grupe „Akokan“, a potom se gostima, publici i učesnicima, u ime grada Novog Sada, koji je sada i zvanično Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope, obratio Ivan Siler rekavši da je cilj ovog događaja da približi kubansku kulturu Novosađanima.

– Ova manifestacija, nadam se, postaće tradicionalna u našem gradu, jer opšte je poznato da su naše dve zemlje i naša dva naroda i te kako povezani. Generacije Novosađana vole kulturu, istoriju i tradiciju Kube. U narednih nekoliko dana, ova manifestacija će dodatno zagrejati prednovogodišnju atmosferu u gradu – kazao je Siler.

Direktor KCNS Bojan Panaotović kazao je da za slobodoumne građane Srbije i sveta Kuba predstavlja svetionik, vodilju i primer.

– Če Gevara, čije slike su zastupljene na izložbi, simbol je slobodoumlja i otpora imperijalizmu i zlu za sve slobodoumne građane sveta. Otuda nam je izuzetna čast da baš u Novom Sadu i u KCNS-u otvorimo Dane kulture jedne uvažene i ponosne zemlje kao što je Kuba. Danas sam imao priliku da na ovu temu razgovaram i sa našim gradonačelnikom Milošem Vučevićem koji je rekao da je velika čast ovom gradu da ugosti predstavnike Kube – rekao je Panaotović.

Direktor KCNS se zatim obratio NJegovoj ekselenciji ambasadoru Gustavu Tristi del Todu, izrazivši uverenje da je  tokom svog boravka u našoj zemlji imao priliku da oseti iskrenu ljubav i poštovanje naše države i našeg naroda prema Kubi.

Autorka postavke „Sećanje na Če Gevaru“ LJubinka Šiba Fimić rekla je da je, zahvaljujući Kubi, pronašla svoj stvaralački azil.

– Nisam akademski slikar, ali su me negde u svetu svrstali u priznate stvaraoce. Živim i ovde i u Poljskoj, gde sam se pre tri decenije naslušala priča o Čeu i o Fidelu Kastru – poručila je umetnica u veoma emotivnoj besedi.

Od 2007. godine do danas ovo je njena peta izložba na ovu temu – dve su otvorene u Havani i ostale su tamo. Nemir boja LJubinku Šiba Fimić doveo je do Havane, do porodice Če Gevarinog sina i njegove supruge Aleide. Umetnica poseduje  albume o životu Če Gevare sa Aleidinom posvetom: „Da je moj suprug živ, ponosio bi se vašim radom, jer vi činite nešto što je i on činio – volite ljude i volite svet.”

NJegova ekselencija ambasador Gustavo Trista del Todo rekao je da kultura predstavlja dušu naroda i podsetio da se o ovoj saradnji dogovorio pre dva meseca sa gradonačelnikom Vučevićem.

– Uz ovu izložbu otvaramo u Novom Sadu i manifestaciju Dani kubanske kulture u okviru koje ćemo prikazati naše filmove i održati nekoliko zanimljivih predavanja – rekao je ambasador i uz reči zahvalnosti gradonačelniku Novog Sada i publici otvorio je ovu manifestaciju.

Potom je u okviru festivala „Euro-in film“, u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, otpočela nedelja kubanskog filma koja će trajati do petka, 28. decembra. Prikazano je filmsko ostvarenje „Sećanja na nerazvijenost“ (1968) u režiji Tomasa Gutiereza Alea. Misaono provokativan, ovaj kultni film je snimljen po romanu Edmunda Desnoesa i najpoznatije je delo kubanskog novog talasa.

Na festivalu će biti prikazano ukupno sedam filmova.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.