Izložbom slika „Sećanje na Če Gevaru“ počeli Dani kubanske kulture

Izložba slika „Sećanje na Če Gevaru“ LJubinke Šibe Fimić, otvorena je u petak 21. decembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do srede, 26. decembra. Izložbu koja obuhvata 31 sliku, a kojom je otpočela manifestacija Dani kubanske kulture, otvorio je NJegova ekselencija ambasador Republike Kube u Srbiji Gustavo Trista del Todo. Svečanosti su prisustvovali direktor KCNS Bojan Panaotović i pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Ivan Siler. Program je započeo nastupom plesne grupe „Akokan“, a potom se gostima, publici i učesnicima, u ime grada Novog Sada, koji je sada i zvanično Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope, obratio Ivan Siler rekavši da je cilj ovog događaja da približi kubansku kulturu Novosađanima.
– Ova manifestacija, nadam se, postaće tradicionalna u našem gradu, jer opšte je poznato da su naše dve zemlje i naša dva naroda i te kako povezani. Generacije Novosađana vole kulturu, istoriju i tradiciju Kube. U narednih nekoliko dana, ova manifestacija će dodatno zagrejati prednovogodišnju atmosferu u gradu – kazao je Siler. Direktor KCNS Bojan Panaotović kazao je da za slobodoumne građane Srbije i sveta Kuba predstavlja svetionik, vodilju i primer. – Če Gevara, čije slike su zastupljene na izložbi, simbol je slobodoumlja i otpora imperijalizmu i zlu za sve slobodoumne građane sveta. Otuda nam je izuzetna čast da baš u Novom Sadu i u KCNS-u otvorimo Dane kulture jedne uvažene i ponosne zemlje kao što je Kuba. Danas sam imao priliku da na ovu temu razgovaram i sa našim gradonačelnikom Milošem Vučevićem koji je rekao da je velika čast ovom gradu da ugosti predstavnike Kube – rekao je Panaotović.
Direktor KCNS se zatim obratio NJegovoj ekselenciji ambasadoru Gustavu Tristi del Todu, izrazivši uverenje da je  tokom svog boravka u našoj zemlji imao priliku da oseti iskrenu ljubav i poštovanje naše države i našeg naroda prema Kubi. Autorka postavke „Sećanje na Če Gevaru“ LJubinka Šiba Fimić rekla je da je, zahvaljujući Kubi, pronašla svoj stvaralački azil. – Nisam akademski slikar, ali su me negde u svetu svrstali u priznate stvaraoce. Živim i ovde i u Poljskoj, gde sam se pre tri decenije naslušala priča o Čeu i o Fidelu Kastru – poručila je umetnica u veoma emotivnoj besedi.
Od 2007. godine do danas ovo je njena peta izložba na ovu temu – dve su otvorene u Havani i ostale su tamo. Nemir boja LJubinku Šiba Fimić doveo je do Havane, do porodice Če Gevarinog sina i njegove supruge Aleide. Umetnica poseduje  albume o životu Če Gevare sa Aleidinom posvetom: „Da je moj suprug živ, ponosio bi se vašim radom, jer vi činite nešto što je i on činio – volite ljude i volite svet.” NJegova ekselencija ambasador Gustavo Trista del Todo rekao je da kultura predstavlja dušu naroda i podsetio da se o ovoj saradnji dogovorio pre dva meseca sa gradonačelnikom Vučevićem. – Uz ovu izložbu otvaramo u Novom Sadu i manifestaciju Dani kubanske kulture u okviru koje ćemo prikazati naše filmove i održati nekoliko zanimljivih predavanja – rekao je ambasador i uz reči zahvalnosti gradonačelniku Novog Sada i publici otvorio je ovu manifestaciju.
Potom je u okviru festivala „Euro-in film“, u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, otpočela nedelja kubanskog filma koja će trajati do petka, 28. decembra. Prikazano je filmsko ostvarenje „Sećanja na nerazvijenost“ (1968) u režiji Tomasa Gutiereza Alea. Misaono provokativan, ovaj kultni film je snimljen po romanu Edmunda Desnoesa i najpoznatije je delo kubanskog novog talasa. Na festivalu će biti prikazano ukupno sedam filmova.
   

Ostavite odgovor