Kada da počnem sa pripremama za leto

Mart, još malo i leto je tu.
Mart, još malo i leto je tu. Da, možda sada jeste smešno, ali jako brzo će vam biti mnogo manje smešno. Dok se okrenete leto je tu, a sa njime i plaža, sunce, roštilj, zezanje uz vodu… Kada je nabolje vreme da počnete sa pripremama za leto? Najbolje vreme da počnete je da uopšte i ne prestajete sa „pripremama za leto“. Razlog za ovu tvrdnju je veoma jednostavan. Mnogo manje bi trebali da vodite računa o estetici i mnogo više o funkciji i zdravlju vašeg tela. Jer, snažno i zdravo telo nam je potrebno tokom cele godine, ne samo tih par meseci kada sija sunce i dok šetamo u kupaćim kostimima ili bez majice idemo na trčanje, kako bi pokazali naše izvajane trbušnjake i presijavanje tela dok se znoji na suncu, uz lagani povetarac u kosi.
Foto: www.pixabay.com/distel2610
Ne, zaista, nema „najboljeg“ vremena u godini ili meseca, u kojem počinju pripreme za leto. Ako baš moremo da odaberemo neki deo godine, a ne moramo, to bi za nas koji nismo profesionalci, da se tako izrazim, bili oktobar ili novembar, najkasnije početak decembra. Može!, taman početkom decembra, da se malo zategnemo pred fotkanje za novu godinu, a ima tu i raznih svečara i svega sličnog pa ne bi bilo loše makar petnaest dana da se odradi neka aktivnost pre sveg tog haosa. Mart, zagazili smo u mart, pa ćemo da vidimo šta je to što možemo da uradimo, a da ima najbolji efekat na naše telo, da doguramo do leta, onako, „izvajani“. Tri meseca do juna, možda malo manje, ali moguće je. Uz kvalitetan trening ili uz kvaliteno organizovano vežbanje i ishranu, možete svoje telo srediti i pripremiti za leto. Nivo „zatezanja“ i estetike zavisi od vas, vašeg tela, vežbanja, odmora i hrane kojom častite svoje telo. Prvo morate da znate na šta vaše telo najbolje reaguje, ako su to brze kratke šetnje uz brdo ili trčanje uz stepenice, dizanje tegova ili vožnja bicikla ili rolera, šta god da vam radi posao, samo pojačajte aktivnost, smanjite unos testa i prekomernih ugljenih hidrata i šečera, ostavite to za vikend, vikendom častite sebe što ste izdržali cele nedelje bez tih malih iskušenja, a onda narednih dana opet dajte sve od sebe da se držite što dalje od istih… U slučaju da ne znate na šta vaše telo najbolje reaguje, zato što do sada niste baš previše brinuli o fizičkoj aktivnosti, biće vam malo teže, ali preporuka je da se upustite u istraživanje koje može samo da vam donese nešto pozitivno u celoj prici. Posvetite jednu radnu nedelju, pet dana samo, laganom trcanju, narednu nedelju, vožnji bicikla malo jačim tempom, izađite iz grada, semafori znaju da uguše volju kod vožnje po gradu. Gledajte da imate dovoljno vode sa sobom, ako idete van grada, javite se nekome, ako idete sami, opreza nikada dovoljno. Oprobajte se u nekom od grupnih treninga u gradu, imamo gomilu klubova i teretana po gradu, sa raznim sadrzajem, možda da nađete neke treninge gde se radi mnogo ponavljanja u kratkom vremenskom periodu ili manje ponavljanja ali više vežbi u krug. Takvi treninzi su se pokazali najboljima, za rešavanje problema sa viškom masti i povećanjem mišićne mase.
Foto: www.pexels.com/gratisography
Tri meseca jeste malo, mada ako se potrudite, možda prebolite neku upalu mišića, možete čudne stvari postići sa svojim telom, a možda i otkriti neke nove mišiće, to su oni za koje niste znali da su tu gde su se probudili… Šta god radili, dobro se zabavite, na prvom mestu, dobro se zabavite, ne spremate se za Olimpijske Igre, a i leto je svake godine tu, ne morate čak ni da izgledate kao devojke i momci sa naslovnice, svakako sve to ispegla „photoshop“ pre štampanja izdanja. Za Vas i Vojvođanske vesti, petkom: Vladimir Tepavac  

Ostavite odgovor