КЦНС: Балабан о Аја Софији и на енглеском језику! На захтев публике предавање историчара Милована Балабана о симболици и значају Аја Софије током историје преведено је на енглески језик

Јулско предавање историчара Милована Балабана на тему „Храм Свете Божије Мудрости – симболика и значај“ које је постављено на Јутјуб канал Културног центра Новог Сада, преведено је на енглески језик како би и публика са другог говорног подручја могла да је погледа.

Историчар Милован Балабан почео је предавање говорећи о недавној промени храма Свете Божије Мудрости из статуса музеја у статус џамије. Предавач је тумачио потез Реџепа Тајипа Ердогана кроз геополитичке мотиве. Наиме, у недостатку конкретних потеза, Ердоган посеже за оваквим пројектима да би употребио неоосманску стратегију и придобио радикалне исламисте и национално настројено становништво. Ердоган им представља причу о Турској као модерној држави која ће поново оживети стару империјалну славу. У наставку предавања објашњава симболику и значај Аја Софије током историје. Храм Свете Божије Мудрости изграђен је за време цара Јустинијана који је био православно оријентисан. 

Цело предавање можете пронаћи на следећем линку: