КЦНС КЊИГОМАТ: промоција романа „Турчин шахиста“ Александра Шурбатовића

У оквиру пројекта КЦНС књигомат који промовише издања Културног центра Новог Сада, као и савремене издавачке подухвате, 2. новембра 2022. године с почетком у 19 часова у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада одржаће се промоција романа Турчин шахиста Александра Шурбатовића. На промоцији ће поред аутора говорити Јасмина Ахметагић и Тамара Крстић.

„Година је 1769, дворац Шенбрун, краљица Марија Терезија. У Дворани огледала окупио се крем хабзбуршке аристократије и сви с нестрпљењем очекују почетак представе која је месецима главна тема вијенских кулоара: Волфганг фон Кемпелен, највећи проналазач и инжињер у царству, обећао је да ће пројектовати аутомат који ће моћи равноправно да игра шах чак и са врхунским играчима.

Нико и не слути да присуствује догађају после кога свет више никада неће бити исти. Након великог успеха на премијери, сваки европски двор жели да угости Турчина шахисту.

Фон Кемпелен окупља трупу и креће на велику турнеју која би требало да прикаже сву раскош „тевтонског генија”: Париз, Лондон, Лајпциг, Амстердам, Њујорк, Бостон постају позорница овог романа. Поставља се само једно питање које ће наредних 85 година интензивно заокупљати пажњу светске научне заједнице: да ли је Турчин узвишено научно достигнуће, невероватно вешта превара или су можда неке друге силе ту на делу?

Поуздано знамо само то да ће фамозни аутомат инспирисати неке од највећих изума који ће суштински променити нашу цивилизацију, од аутоматског разбоја до компјутера.

„Турчин шахиста“ тематизује неколико егзистенцијалних питања, пре свих, шта је то што суштински конституише живо, мислеће биће попут човека? Које су границе вештачке интелигенције и да ли је органска материја од које смо саткани примарнија од наших мисли и осећања?

Ово је роман епохе који покрива широки временски распон од скоро једног века. Базиран је на истинитим догађајима, али као и свако пристојно књижевно дело, и ово обилује са довољно фикције која би требало од сувопарних чињеница да направи оно што је задатак књижевности још од њеног настанка: да исприча универзалну причу која ће нас забавити, али и подучити. Баш тим редоследом.“

Александар Шурбатовић (1973) песник је, прозни писац, преводилац и уредник. Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности. Аутор је књига Митологија спаљене земље (2010, поезија, Филип Вишњић), Упокојавање просектора Мајерхофера (2011, роман, Моно и Мањана) и Приче о госпођи Кон (2015, поезија, Контраст издаваштво). Уредио је више од триста наслова из различитих области, али се највише бавио светском књижевношћу XX и XXI века. Такође се бави и преводилачким радом, а посебно треба издвојити преводе књига Ја сам нико! А ти, ко си? Емили Дикинсон (2016, Мали врт) као и прича Владимира Набокова (2018, Дерета). Живи и ради у Београду.

  Фото: приватна архива