КЦНС књигомат: промоција збирке Повреда белине Бојане Стојановић Пантовић

У оквиру пројекта КЦНС књигомат који промовише издања Културног центра Новог Сада, као и савремене издавачке подухвате с посебним освртом на младе ауторе, 5. маја 2022. године с почетком у 19 часова у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада одржаће се промоција песничке збирке „Повреда белине“ Бојане Стојановић Пантовић. На промоцији ће поред ауторке говорити Владислава Гордић Петковић и Јелена Марићевић Балаћ, а модератор је Мирјана Фрау Гардиновачки.

„Повреда белине је песничка књига коју одликује чврста унутрашња кохеренција, сугестивни наслов и експресивност пажљиво уклопљених песничких слика. Слојеви значења условљени су и симетрично распоређеним лајтмотивима, стиховима и песмама, којима се остварују кореспонденције између циклуса. Ненасловљене песме првог и четвртог циклуса творе својеврстан оквир, унутар кога је смештено језгро збирке које чине „Чауре стиха“ и „У години која истиче“. Такође, први и последњи циклус су контрастно постављени, будући да у првом доминирају градске, а у четвртом слике природе. Читалац прати пут унутрашњих преображаја лирског субјекта, а кроз то и сву драму настанка песме, оно што јој претходи, шта је њена суштина, када и како се отелотворује. Aутореференцијални аспект садржан у својеврснoj чаури белине, естетски је беспрекорно осмишљен и може се сматрати кључним за најновију ауторкину збирку.” (Јелена Марићевић Балаћ)

Бојана Стојановић Пантовић (1960, Београд) редовна је професорка на Одсеку за компаративну књижевност Филозофског факултета у Новом Саду. Бави се научним и критичким радом, пише поезију и лирску прозу и преводи са словеначког. Поред бројних монографија и радова из области науке о књижевности објавила је следеће песничке збирке: Бескрајна (2005), Заручници ватре (2008), Исијавање (2009), Лекције о смрти (2013), У обручу (2017), Повреда белине (2021).

Добитница је награда „Гордана Тодоровић“, „Хаџи Драган Тодоровић“, „Ђура Јакшић“, „Васко Попа“, „Кондир Косовке девојке”, као и признања за критички и научни рад „Милан Богдановић“, „Исидоријана” и „Чедомир Мирковић“. Живи и ради на релацији Београд – Нови Сад.

    Фото: Зоран Јовановић