Концерт „Џез севдах“ 4. јуна у клубу „Трибина младих“

Концерт „Џез севдах“

Уторак, 4. јун 2024.

Клуб „Трибина младих“ у 19.00 часова

 

У оквиру програма Музичке редакције Културног центра Новога Сада, у сусрет Летњој џез академији, одржаће се концерт „Џез севдах“. Наступиће вокални солиста Миодраг Миша Близанац и пијаниста Драган Ђокић. Концерт ће бити реализован у уторак, 4. јуна 2024. године у клубу „Трибина младих“ са почетком у 19 часова.

Улаз је слободан!

Добро дошли!

   

Миодраг Близанац оснивач је и музички руководилац хора ИСОН. Дугогодишњи музички стваралац, од малена присутан у разним видовима музичке културе града Новог Сада. Завршио је нижу музичку школу, одсек хармонике код проф. Бате Бугарина, а соло певање је учио код проф. Призренке Петковић . Од малена је поред оца свештеника протојереја-ставрофора Душана Близанца (1945–2010), врхунског познаваоца црквеног појања, једног од набољих лирских тенора који је својим гласом обогаћивао свачију душу и испуњавао срца верника лепотом пјенија и велељепијем својих богослужења, активно појао и учествовао у црквено-верском животу Новог Сада, Епархије Бачке и СПЦ.

Учествовао је на неколико значајнијих пројеката од којих је један награђен Вуковом наградом за допринос очувања црквеног појања у Србији.

Као хорски певач и солиста наступао на бројним фестивалима са хоровима Музичке омладине Новог Сада, хоровима АКУД „Светозар Марковић” и АКУД „Соња Маринковић”, са Првим београдским певачким друштвом и хоровима „Свети Стефан Дечански” и „Свети Георгије” из Новог Сада у којима је учествовао и као оснивач. Био је један од учесника обнављања два најстарија српска хора у историји Србије: хора Јединство из Котора (1847) и Црквеног православног хора у Сарајеву (1851).

У Србији и Европи је певао као солиста на наступима Верског добротворног старатељства за децу и омладину са седиштем у Београду (Берлин, Беч, Штугарт, Сент-Андреја, Будимпешта, Париз, Ријека, Трст, Софија, Солун, Атина..).

Последњих 15 година ради као професор историје у ШОСО „Милан Петровић” у Новом Саду, где је зачео идеју и основао мешовити инклузивни хор ИСОН деце са инвалидитетом и деце са посебним потребама. Остварио је са хором више од 900 наступа за 9 година постојања. Оснивач је драмско-рецитаторске трупе при школи „Театар добрих вибрација”, која је на аматерским смотрама театара и драмских трупа освајала значајне награде и признања. Театар постоји десет година.

Вокални је солиста РТВ Војводине.

Побеђивао је неколико пута од 2005. до данас на фестивалима ЗЛАТНА ТАМБУРИЦА и ЗЛАТНЕ СТРУНЕ у Новом Саду , на Пљеваљском фестивалу тамбуре, Бањалучком фестивалу тамбуре, Светском фестивалу тамбурашке музике на Петроварадинској тврђави и Тамбурица Фест у Дероњама. Промотер је старих војвођанских песама Шајкашке на пројекту Покрајине Војводине и Града Новог Сада ,,250 година Шајкашког батаљона“.

Песме по којима ћемо га препознати су: Чурушка звона, Овде сам рођен, Ружа од сатена, Да још једном видим Војводину, Упрегнућу коње беле, Пролази она, Она не зна, она не зна, Енга кумовска, Љубица, Тврђава без зида, Дивље гуске и многе друге. Интерпретатор је староградских изворних и народних песама Војводине и Србије.

Последњих година доста ради са свјим бендом ,,Тајне ноћних нота“ са којим наступа на многим местима широм региона.

Награђиван је многим наградама за допринос култури и музици у земљи и ван ње: 2013. године на Духовским свечаностима на Калемегдану у Цркви Св. Петке примио је новооформљену Плакету за изузетан допринос ширењу вере и културе Србије – Духовску Повељу (Повељу му је доделио на предлог Катихетског одбора и Синода Српске православне цркве протојереј-ставрофор Драгомир Сандо, декан теолошког Факултета у Београду, у име Његове светости патријарха српског Иринеја); 2010. примио је награду за изузетан допринос афирмацији своје општине Жабаљ и места Чуруг на пољу  музике и културе. Добитник је престижне награде породице Јакшић ,,Бешчанске Њаке“ за изузетан допринос културно-музичком стваралаштву Србије. 2005. је учествовао у остварењу музичког дела пројекта САНУ редовног професора на Музиколошком институту у Београду академика др Данице Петровић који је награђен Вуковом наградом Србије. 1991. године добио је плакету манастира Шишатовац. Исте године примио је награду Града Новог Сада из области културе за организовање првог послератног Светосавског бала, прве градске школске славе и Академије, прославе Светог Саве, организујући све субјекте града школског и академског нивоа (обданишта, вртића, основних и средњих школа Новог Сада, глумаца СНП, фолклораша и првака опере, Кола српских сестара, занатлија, појединаца и свих политичких чинилаца града; те године је устројио и каснију националну награду Града Новог Сада ,,Белог Анђела“.

 

Драган Ђокић рођен је у Вршцу 1988. године. Ради у Музичкој школи „Јосиф Маринковић”, а у истом граду предаје историју музике, хармонију, солфеђо и друге теоријске предмете. Основну музичку школу је завршио у Вршцу, Одсек за клавир и хармонику, затим средњу музичку у Зрењанину, Теоретски одсек. Основне студије и мастер завршио је у Крагујевцу, а специјалистичке студије из музичке теорије у Београду. Свирао је и свира у разним бендовима различитих жанровских опредељења. Такође је свирао у фолклору хармонику, гитару, бас-прим, гоч, а корепетитор је градског хора Ас. Поред тога, води музичку секцију дома ученика у Вршцу. Са џез музиком се упознао при завршетку основних студија, па и сада преферира звучност те врсте. У слободно време компонује и 2023. се на дипломском испиту изводила његова композиција „Фантазија”. Такође компонује хорске аранжмане, музику за позориште, клавирску музику и соло песме.

 

Фото: приватна архива