Концерт флаутисткиње Драгане Величковић и харфисткиње Јелене Тутић 15. априла у Свечаној сали Градске куће

У оквиру програма Музичке редакције Културног центра Новог Сада одржаће се концерт флаутисткиње Драгане Величковић и харфисткиње Јелене Тутић. Концерт ће бити реализован у понедељак, 15. априла 2024. године у Свечаној сали Градске куће са почетком у 19.00 часова.

Изводиће се дела композитора Ј.  Краса, Н. Роте , Ж. Бизеа и К. Сен Санса.

Улаз је слободан!

Добро дошли!

Јелена Тутић рођена је 1991. у Београду. Основне и мастер студије харфе завршила је на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Милене Станишић.

Са 10 година почела је да свира виолину, а средње музичко образовање наставила је на Теоретском одсеку у Музичкој школи „Ватрослав Лисински“ у Београду. Са 17 година, паралелно са Теоретским одсеком, почела је да свира и харфу. Поред студија харфе, 2014. године је завршила и основне студије музичке теорије на Факултету музичке уметности у Београду.

У току свог основног и средњег образовања на одсеку за харфу била је дугогодишњи стални члан Филхармонијског оркестра гитара „Душан Трифуновић“, са којим је наступала на многобројним такмичењима и концертима. Освaјала је награде, од којих је најзначајнија награда лауреата на Отвореном такмичењу Меморијал „Душан Протић“ у категорији гитара и харфа 2015. године. Наступала је на XIII Међународном фестивалу харфе 2014. године, на великој сцени Коларчеве задужбине, као део ансамбла харфи.

Током студија била је стипендиста Фонда за младе таленте Министарства омладине и спорта, као и стипендиста Града Београда. Била је стипендиста Еразмус + програма у Будимпешти на музичкој академији Франц Лист 2021. године, у класи професорки Анастасије Разваљаjеве и Андрее Виг.

У октобру 2020. године наступила је на концерту одржаном на сцени Коларца као део квартета харфи студената ФМУ с ансамблом Метаморфозис, поводом Светског дана харфе. Њихово извођење композиције Сан, светлост, кретање Божидара Обрадиновића награђено је Наградом града Београда за стваралаштво младих 2020. године. Cа својим колегиницама Ирином Пејоском и Јаном Чубриловић основала је трио харфи Паскал, са којим су наступале у градовима широм Србије.

Похађала је мајсторске курсеве код реномираних харфиста попут Јоела Вон Лербера, Ремија ван Кесетерена, Ј. Џоунса, Дијане Сретеновић и Жељке Спонзе. Члан је организационог тима Међународног фестивала харфе у Београду од 2021. године.

Драгана Величковић (Јовановић) је рођена 1992. године у Приштини. Средње музичко образовање стекла је у Музичкој школи у Нишу. Дипломирала је и мастерирала у класи проф. Љубише Јовановића на Факултету музичке уметности у Београду. Мастер академске студије завршила је и на Високој школи за музику у Нирнбергу у Немачкој, у класи проф. Маркоса Фрегнанија. Добитница је бројних награда и признања на такмичењима у земљи и иностранству. Била је члан Међународне летње академије „Топенкурсет“ у Норвешкој 2011. године. Наступала је на Међународном фестивалу флаутиста у Кини 2014. године.

Од септембра 2014. до јуна 2015. године била је демонстратор и сарадник у настави у класи проф. Љубише Јовановића на ФМУ. Стипендисткиња је Фонда за младе таленте Републике Србије и добитница награде „Доситеја“, као и стипендисткиња Високе школе за музику у Нирнбергу од 2016. до 2018. године.

У Немачкој је сарађивала с оркестром Нирнбершке филхармоније, Нирнбершким симфоничарима, оркестром у Хамелбергу и Доњој Саксонији. У августу 2015. била је стипендисткиња Међународне летње академије (ИСА) у Пајербаху у Аустрији. Са дувачким квинтетом у оквиру Академије је освојила награду за најбоље извођење композиције за овај састав. Наступала је као солиста с оркестром у Мариенбаду у Чешкој. Усавршавала се код еминентних флаутиста као што су Емануел Паи, Петар-Лукас Граф, Андреа Либеркнехт, Феликс Ренгли, Алиће Морценти, Жан-Клод Жерард, Марио Кароли, Керин Ливајн, Бартолд Кујикен. Од 2021. године активно наступа са пијанисткињом Сандром Јакоповић. Од 2016. до 2018. предавала је флауту у музичкој школи „Штиглер“ у Нирнбергу, а од 2018. до јуна 2020. у музичкој школи „Др Војислав Вучковић“ у Београду. Хонорарно сарађује с оркестрима Београдске филхармоније и оркестром опере Народног позоришта. Запослена је као професор у Немачкој школи у Београду.

Фото: Приватна архива