Концерт хора „Просветитељи“: С Дортмундом новосадски, 20. септембра у клубу „Трибина младих“

У оквиру програма Mузичке редакције Културног центра Новог Сада у клубу „Трибина младих“ одржаће се вече „С Дортмундом новосадски“ где ће хор „Просветитељи“ под руководством Миодрага Мише Близанца у џез маниру изводити заборављене српске песме певане од Немачке до Србије.

Концерт ће бити одржан у среду, 20. септембра са почетком у 19 часова.

Улаз је слободан!

Добро дошли!

 

Хор „Просветитељи“ је еснафски, учитељски, професорски, наставнички и свештенички хор Срба и свих новосађана који су на јединствен, едукативни начин својим садржајем и утемељењем у српској традицији и култури ширили песму српског народа и носили патриотску идеју самоодржања.

Хор је основан 1856. године и трајао је све до краја Другог светског рата, до 1946. године када је укинут, а обновљен и реоснован је 2013. године.

Данас изводи стару српску песму, заборављену и скрајнуту у времену општег заборављања сопствених корена.

Изводе песме настајале од 14. до 20. века са темом значајних догађаја који су утицали на опстанак српског народа на овим просторима од Немачке до Балкана.

Учествују: хор „Просветитељи“ који чине Радослава Римски, Александра Голубовић, Александра Стевин, Сања Чабовић, Јелена Љубоја и Снежана Протић под диригентским руководством Миодрага Мише Близанца, уз пратњу џез трија који чине Далибор Галоња (бас гитара), Милан Јанчић (акустична гитара) и Владица Станковић (флаута).