Концерт КОРИДОРИ: Камерата Нови Сад и Небојша Јован Живковић 28. фебруара у Градској концертној дворани

Градски камерни оркестар Камерата Нови Сад са солистом Небојшом Јованом Живковићем (маримба) одржаће концерт „Коридори” 28. фебруара од 20 часова, у Градској концертној дворани у Новом Саду, у оквиру програмског лука ,,Сеобе“. На програму су дела новосадских композитора Славка Шуклара, Александре Вребалов, као и композиције Баха, Блоха, Скорика, Волмара.

Овим концертом биће представљена и прича о миграцијима самих извођача.

,,Наш оркестар на најбољи начин говори о суживоту и сарадњи, о прожимању различитих традиција и култура народа који вековима живе на овим просторима. Ово је прилика да чујете причу о нашим и путовањима наших предака, али и о сеобама које се никада не завршавају”, рекао је Марко Милетић, уметнички руководилац оркестра.

Небојша Јован Живковић је у очима критике један од најаутентичнијих и најекспресивнијих маримбиста и перкусиониста данашњице, с огромним утицајем на перкусионистичку сцену као композитор и виртуоз. Наступао је широм Европе, Америке, Јапана, Тајвана, Јужне Кореје, Русије, Скандинавије, с оркестрима попут Московске филхармоније, Минхенског симфонијског оркестра, Санкпетербуршке филхармоније, Штутгартске филхармоније, Радио оркестра Хановера, Фестивалског оркестра Осаке, Оркестра Минесоте и многих других. Тренутно живи у Бечу, где и предаје на Конзерваторијуму као професор перкусија. Сваке године око 400 извођења његових композиција можемо чути у око 50 различитих земаља широм света.

Градски камерни оркестар Камерата Нови Сад основан је 1988. под окриљем Академије уметности у Новом Саду. У првој етапи свог деловања, под уметничким руководством виолончелисте Иштвана Варге, важио је за један од најбољих оркестара на простору бивше Југославије, али се 1999. године гаси због ситуације у земљи. Током 2007. године поново виолончелиста, овога пута Марко Милетић, саставља оркестар с идејом да настави традицију коју је започео Варга. Од тада до данас оркестар бележи велики број наступа с реномираном домаћим и страним солистима, попут Стефана Миленковића, Романа Симовића, Жерара Косеа, Венди Ворнер, Драгана Ђорђевића, Боштијана Липовшека, Иштвана Варге, Филипа Гринберга, Лауре Леваи Аксин, Андреаса Отензамера и Дарка Буторца, и наступа на фестивалима и концертним сезонама широм региона. Неретко Камерата остварује сарадње и с уметницима ван света класичне музике, а неке од запаженијих су оне с рокерима Нелетом Карајлићем, Бајагом, Рамбом Амадеусом и певачем сведаха Божом Врећом. Ансамбл добија најбоље критике у којима се често истиче упечатљивост израза, квалитет звука, али и програмски концепти које Милетић увек пажљиво саставља и тематизује. Концерти су често ангажовани (антиратни, еколошки, за родну равноправност, инклузивни). Концерт-мајстор оркестра је Роберт Лакатош који важи за једног од водећих виолиниста своје генерације. Од прошле сезоне оркестар је и званично градски камерни оркестар и ради под окриљем Културног центра Новог Сада.

Улазнице за концерт „Коридори” можете пронаћи на свим GigsTix продајним местима, а можете их и купити онлај на линку: https://bit.ly/koridori-karte

Цена регуларне карте је 1000 динара, а за студенте, пензионере и незапослене 300 динара.