Ko je kriv za epidemiju malih boginja?

Da li su roditelji nevakcinisane dece zaista neodgovorni ili odgovornost treba tražiti na drugoj strani? Epidemija malih boginja i dalje ne jenjava. Registrovano je blizu 2.000 obolele osobe, a kod 219 zabeležene su i teže komplikacije kao što su zapaljenje mozga i upala pluća. Kao što je poznato, usled komplikacija, bilo je i smrtnih ishoda.
Epidemiolozi uzrok epidemije objašnjavaju smanjenim procentom vakcinisane dece, a od samog početka širenja ove bolesti, u medijima i na društvenim mrežama optužuju se roditelji koji nisu vakcinisali svoju decu. Da li zaista treba optužiti i kažnjavati „neodgovorne“ roditelje?  Svaki roditelj voli svoje dete! I ako ga vakciniše i ako ga ne vakciniše. Svaki roditelj je postupio onako kako misli da je najbolje za svoje dete! Zašto su roditelji zbunjeni i kako je uopšte došlo do toga da roditelji sumnjaju u one koji treba da nas leče? Nepoverenje u medicinsku struku može dovesti do još većih problema kojih izgleda država nije ni svesna kao ni stručna javnost. Roditelji leče decu na internetu! Da li ste svesni koliko je to alarmantno! Koliko dugo je stručna javnost ćutala na ovu temu?  Dok su lekari slegali ramenima i umesto objašnjenja i edukacije roditelja, odluku o vakcinaciji prepuštali su roditeljima.
Foto: Fotolia
Roditelji koji su tražili informacije o vakcinama dobijali su ih od nestručnih lica na internetu, onih koje nazivamo antivakcinalnim lobijem, koji jesu šarlatani ali su na žalost u tom momentu bili glasniji. Davali su neke odgovore, za razliku od lekara koji su govorili „pa to je po zakonu“ ili „vi morate da odlučite“? Roditelji su odgovorni za svoje dete ali je je jako teško prihvatati na sebe odgovornost za zdravlje deteta, a da pritom nisi lekar. Po pitanju vakcina, odgovornost nikada nije smela da padne na roditelje! Koliko nam nedostaje pedijatara? Koliko vremena se pedijatar posveti detetu na pregledu? Razvojno savetovalište – 5 minuta od kojih se najviše vremena posvećuje tome koliko dete ima kila! Potpuno urušen zdravstveni sistem doveo je do toga da ne verujemo lekarima, ljudima koji treba da leče našu decu. Država nije stala na put propagiranju i zastrašivanju roditelja od strane nestručnih lica. Mediji su takođe dopuštali da se taj glas širi i da potpuno nestručne osobe govore o zdravlju naše dece. Javne ličnosti koristile su svoju popularnost da šire strah kod roditelja. Stručnjaci su ćutali! Roditelji krivi?! 
Tekst: Bebac.com

Ostavite odgovor