КУЛИНАРСКА ФЕШТА У АДИ

АДА: Међународна манифестација „Дан тиске рибе“ данас ће први пут окупити на једном месту представнике пет земаља кроз које протиче река Тиса. Кулинари из Украјине, Словачке, Румуније, Мађарске и Србије справљаће јела од рибе. Домаћини из Аде обавили су све припреме у комплексу крај Рекреационог центра „Адица”. Један од организатора Имре Ес Сабо из Горњег Брега каже да се већ пријавило 160 екипа из наше земље и потиских земаља, а да места има за око 200 екипа. „Овде нема котизације за такмичарске екипе, а свака ће добити два и по килограма очишћеног шарана и беле рибе. Пријавила нам се и једна екипа из Грчке, за припрему јела од морске рибе, па ће учествовати ван конкуренције. Квалитет рибљих специјалитета оцењиваће међународни жири, а посебно ће бити оцењиване најбоље домаће ракије, као и слани и слатки колачи“, најављује Имре Ес Сабо. Долазак и пријава екипа у Ади се очекује до 9 сати, а следи подела рибе, свечано отварање и пригодан културни програм. Оцењивање припремљених јела је од 12 до 14 сати, а од 16 сати је додела награда и културно-забавни програм. Организатор манифестације „Дан тиске рибе“ је Удружење заштитника природе Потисја „Белорепан“ из Аде. Председник тог удружења Шандор Тот истиче да је ова организација основана са циљем да се бави очувањем природе потиског региона, а такође и да скрене пажњу на туристичке ресурсе Аде и Потисја. „Драго нам је да ћемо успети да окупимо људе из пет земаља од извора реке Тисе из Украјине па до њеног ушћа у Дунав код нас у Тителу. Имамо пријављене екипе из свих наших општина, из риболовачких и ловачких удружења. Намера нам је да ова манифестаицја постане традиционална и да од идуће године поре такмичења у кувању јела од рибе, проширимо и на јела од дивљачи“, каже Шандор Тот.

Ostavite odgovor