У новосадској културној станици Еђшег у недељу, 14. августа од 20 сати посетиоци су имали прилику да уживају у необичној и укусној храни. Одржана је презентација занимљивог програма „Кувари у гостима“. Улаз и дегустација су били бесплатни, а јела су креативне комбинације кухиња Луксембурга, Јапана и Србије.
Овај догађај приређен је као део програмског лука Дунавско море Европске престонице културе уз сарадњу са Ешом 2022 и ЕУ Јапан фестом. Кувари у гостима су биле Ан Фабер из Луксембурга и Норико Хашимото из Јапана. Позване су да окусе нашу домаћу, традиционалну храну а идеја је била да као вид културолошке размене, специјалитете Србије обогате новим укусима својих земаља.
Посетиоци су прво чули приче ових познатих куварица, а затим су могли да дегустирају. Ан је дошавши у Нови Сад испробавала разна јела а сви су јој спомињали сарму. Иако није сезона, имала је жељу да направи нешто слично али са печатом Луксембурга. На луксембушки сос од сенфа и белог вина додала је нашу сарму и на то киселу павлаку. Оно што ју је одушевило овде је тесто са маком, па је као друго, слатко јело направила куване норвешке кнедле од брашна, јаја, павлаке. Тамо се једу са компотом од јабука са стране а сада је додала сос од мака и на врх шљиве, јер им је на пијаци сезона и цимет.
Норико је правила јапанске ћевапе, фузија наших ћевапа и јапанске кухиње. Пошто јој се свиђа шопска салата она је као друго јело направила шопску темпуру, свој рецепт са печеном паприком, луком, тиквицама, парадајзом и посуто сиром. Обе гошће су изразиле задовољство што су позване у овај програм. Ан каже да су наши суграђани љубазни, гостољубиви и расположени да причају о храни и рецептима. Такође захваљује Новом Саду и сматра да је управо повезивање са људима најлепша ствар на путовањима.
Текст и фотографије: Ивана В.