ЛИМАНСКИ ОКТОБАР

ЛИМАНСКИ ОКТОБАР

Новосадска Лиманска пијаца је овог викенда постала место излагања сјајних производа и представљања умешности локалних занатлија у вечерње сате. ЈКП „Тржница“ Нови Сад је на четрдесетак тезги одмах поред млечне хале, угостила још једну манифестацију. У петак и суботу, 8. и 9. октобра од 18 часова до поноћи одржан је „Лимански октобар“.

Посетиоци су могли да пробају домаће специјалитете и информишу се о њима. Домаћини Занатска улица и италијански ресторан Trattoria Vapene представили су екипу излагача богатију за нове чланове, овога пута на новој локацији. Лиманска пијаца је као место окупљања љубитеља занатских пива, укусне хране и уникатних рукотворина заживела у смислу ноћног дешавања. Време је било кишовито, али ко је одлучио да дође могао је да ужива јер је пијаца покривена.

Клуб пивара Нови Сад организује цео програм и најавили су луди „Лимански октобар“. Окупили су десетак новосадских и војвођанских крафт пивара и домаће произвођаче прехрамбених производа. Догађај је праћен музичким програмом у виду мини журке са ди-џејем. Тако су посетиоци могли да испробавају храну и пиће, купују а такође и да се опусте и друже уз музику. Исто тако ко је желео могао је овом приликом својим прилогом помоћи организацију „Буди хуман“ или новосадску хуманитарну акцију „Оброк за породицу“ куповином мајице.

Понуда на тезгама је била заиста богата и шаролика. Производи од коже, торбе и новчаници. Накит, цвеће, природна козметика, мед. Слаткиши као домаће штрудле, дезерти у чашама, крофнице, лизалице, зимски слаодолед од чоколаде. Пробали смо изврсне ликере од вишње и чоколаде, а било је и ракије и џемова од вишње. Сухомеснатих ђаконија за гурмане, сланине, кобасице, чварака. Сирева разних фела, што крављих што козијих пикантних и димљених са паприком, зачинима.

Овај „Лимански октобар“ је био веома посећен, иако је по временсим приликама био више као новембар. Након Рибље пијаце, Соколског дома, Дома војске и других локација, сада су и становници Лимана добили један леп догађај у свом крају. Како је почело, чини се да ће заживети и постати традиција.

 Текст и фотографије: Ивана В.