KLOBÁSAFEST 2018 – BAČKI PETROVAC

Majstorstvo na delu…  – panonska  duša Vojvodine
foto: V. Jovanović
U nedostatku snega, samim tim i običajenih „zimskih radosti“, vojvođani su se ovih dana prepustili uživanju u tradicionalnim gurmanskim specijalitetima. Svakog vikenda se suočavamo sa „teškim borbama“ i proverama umeća u spravljanju specijaliteta koje je iznedrila ova nepregledna ravnica. Nismo sigurni da bi uspeli da pobrojimo gde se sve ovih dana održavaju kobasicijade, slaninijade, festivali „bombona od svinja“ (u prevodu čvaraka)… Proteklog vikenda, zahvaljujući praznicima,  ponuda je bila baš žestoka. Naša ekipa se ipak odlučila da poseti najmanje komercijalizovan, najmanje reklamiran, „svetski a naš“, poznat i van granica naše zemlje Klobásfest 2018 u Bačkom Petrovcu. Ovoj već tradicionalnoj manifestaciji su pored mnogobrojnih gostiju prisustvovali i Generalni konzul Slovačke, Ataše za ekonomiju Češke ambasade u Republici Srbiji, Delegacija mesnih zajednica Maglić, Gložan i Kulpin, … naravno naša fotoreporterska ekipa!
foto: V. Jovanović
Festival je otvorio Predsednik organizacionog odbora dipl.ing. Ondrej Bovđiš,  rukovodilac odelenja za privredu, urbanizam, komunalno – stambene i inspekcijske poslove opštine Bački Petrovac, a nakon toga su takmičarske ekipe “ukrstile sva raspoloživa oružija” (so, papriku, beli luk, kim i druge tajne sastojke za kobasice, specijalna creva za proizvodnju tradicionalnih kobasica, mašine za punjenje kobasica…) naravno bilo je i mesa… Konkurencija je bila oštra uz puno smeha, pesme i tradicionalnog druženja… Učestvovalo je 39 ekipa, najviše domaćih jer najteže je „biti Baba u sopstvenom šoru“ a tu su bili gosti iz Slovačke (Oravski cyklojašteri,  Doni hlubim, Sokol Repište), Hrvatske (Kronika-Požega), Beograda, Futoga, Selenče, Gložana, Kulpina, Totovog sela, Vojlovice…  a da Novi Sad ne bude bez predstavnika pobrinula se ovoga puta ekipa “NS seme” koja je bila i jedan od sponzora bogate tombole koja se paralelno odvijala uz takmičenje a dobitnici su izvučeni na kraju uz proglašenje pobednika. Ovoga puta u potpuno drugačijoj ulozi od one na koju smo navikli je bila prisutna Policija iz Bačkog Petrovca…
foto: V. Jovanović
Festivalsku atmosferu je upotpunilo takmičenje u prženju čvaraka u kome su učestvovale tri ženske ekipe iz Gložana i Petrovca i oko tog dela “borilačke arene” je bila najveća gužva mada se vrlo teško moglo dopreti i do štandova sa slatkim majstorima koje su takođe bile zastupljene.  
foto: V. Jobanović
A bilo je tu i “faktora iznenađenja” u vidu Zečije kobasice, “Borovičke” kojom su nam se pohvalili gosti iz Repišta (Slovačka). Bilo su tu prisutni i proizvođači kompatibilnih proizvoda npr. daske za sečenje … a bila je prisutna i omiljena “adidas” slanina!!! Po subjektivnom mišljenju  izveštača najveselija ekipa je bila Oravski cyklojašteri iz Slovačke a ovoga puta vas nećemo obavestiti o zvaničnim nagradama jer to i nije bilo najvažnije…važno je bilo nešto drugo što možete videti na priloženim fotografijama našeg uvaženog  foto reportera “Vax the red”!
foto: V. Jovanović
Na kraju moramo da pomenemo domaćina klub “Vrabara” koji je takođe učestvovao u takmičenju. Poseban ton, pored malo preglasne oficijelne muzike, benda “Trio mio”, su davali pojedini učesnici sa svojim specijalnim instrumentima! Na kraju veliki Srčani pozdrav iz Bačkog Petrovca!
foto: V. Jovanović
 

Ostavite odgovor