МЕЂУНАРОДНА УМЈЕТНИЧКА КОЛОНИЈА „КОЛО” ТРЕБИЊЕ 24. марта у клубу „Трибина младих“ КЦНС

Изложба слика и скулптура из фундуса Удружења умјетника МЕЂУНАРОДНА УМЈЕТНИЧКА КОЛОНИЈА „КОЛО” ТРЕБИЊЕ биће отворена у петак 24. марта у 18.00 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Изложба ће моћи да се погледа до 4. априла.

Јелена Глоговац Савић, мср сликарства, о Међународној уметничкој колонији „КОЛО“

„Удружење умјетника Међународна умјетничка колонија „КОЛО“ је непрофитна организација која се бави развојем и промоцијом умјетности, те подржава и афирмише умјетнике на подручју Босне и Херцеговине и земаља шире регије. Основано је 2016. године, на шездесетогодишњицу Градског културно-умјетничког друштва „Алат“, када је одржана прва Међународна умјетничка колонија „КОЛО“. „КОЛО“ своје умјетнике окупља у Требињу, у атрактивном и традиционалном окружењу, пружа умјетницима иницијалну енергију окупану сунцем и засићену мирисима лијекова за душу, укусом вина и близином мора. Умјетничке колоније (па и „КОЛО“) су својеврстан експеримент унутар кога умјетници који су одабрани од стране селектора стварају у неформалној атмосфери. Резултати рада, умјетничка дјела, размјена искустава, нова сарадња и колегијалност се разликују у односу на склоности умјетника, озбиљност и посвећеност и организатора и умјетника. Дражен Милић, селектор Међународне умјетничке колоније „КОЛО“, је жила куцавица активног, (уобичајено) седмодневног рада и дружења, успјешно већ седму годину заредом. „КОЛО“ је угостило преко 100 умјетника из више од 20 земаља. Чува у свом фундусу преко 250 умјетничких дјела. Захваљујући сарадњи с Удружењем Међународна умјетничка колонија „КОЛО“, Град Требиње и Музеј Херцеговине Требиње постали су богатији за по 30 умјетничких дјела. Да није све само статистика и да учесници и организатори Међународне умјетничке колоније „КОЛО“ имају и племенитији циљ, говори и хуманитарна аукција која се одржава од 2018 године. Сав приход од продатих дјела иде у хуманитарне сврхе, најчешће дјеци и због дјеце. Удружење Међународна умјетничка колонија „КОЛО“ од 2019. године почиње да се бави и излагачком активношћу. С успјехом је организовано преко 30 самосталних или изложби колективног карактера. Жељко Ђуровић, Миомир Мишо Вемић, Наoд Зорић, Петар Мошић, Светла Радулова, Славко Крунић, само су нека од имена са којима је „КОЛО“ имало задовољство сарадње у организацији самосталних изложби. Реченица са почетка текста, дефиниција која стоји у статуту Удружења, ни изблиза не може да дочара атмосферу рада и расположења током трајања колоније, као и жељу и пожртвованост учесника и организатора да сваки наредни сазив буде бољи, а дјела квалитетнија. У прилог томе говори и то да се јављају умјетници из читавог свијета са тежњом да дођу у Требиње и буду дио Удружења Међународна умјетничка колонија „КОЛО“. Задовољство је закључити да је „КОЛО“ за кратких седам година стекло популарност и постало културни бренд Града Требиња и Херцеговине уопште.”

мр Војислав Јовановић, магистар уметности, о Међународној уметничкој колонији „КОЛО“

„Kао неког ко је наслеђем везан за Требиње, веома ме је обрадовала вест да ћу бити у прилици да дам допринос промоцији једне изузетне идеје која је поникла и цвета у граду сунца, планинског ваздуха, лековитих мириса, добрих укуса и мојих корена. Убрзо сам схватио да мој посао није лак. Све шта је Уметничка колонија „KОЛО“ урадила, створила и сакупила за ових седам година је ризница и богатство које би пожелеле и на којој потајно завиде многе галерије и уметнички музеји у овом делу Европе. Требиње је овом колонијом потврдило статус интернационалног уметничког центра у који хрле и у ком стварају уметници из целе Европе. За изложбе у Новом Саду, Београду и Нишу, које ће приказати само један омањи и симболичан део колекције, изабрани су уметници који најбоље приказују изобиље ликовне различитости и мајсторства и који, према мом скромном мишљењу, изврсно презентују рад ове колоније. Због ограниченог изложбеног простора и идеје да све три изложбе имају исте изложене радове, вероватно смо се о неке уметнике огрешили што их нисмо приказали. Ипак, надамо се да је ово само узлет једне дуговечне изложбене активности Уметничке колоније „KОЛО“ и да ћемо имати још много прилика у којима ћемо успети да прикажемо сво богатство и вредност оваквог подухвата.”