МИНИСТАР ЗА ПРАВДУ И ЕВРОПСКА ПИТАЊА НЕМАЧКЕ САВЕЗНЕ ПОКРАЈИНЕ БАДЕН-ВИРТЕМБЕРГ ПОСЕТИО НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се са делегацијом из Савезне Републике Немачке на челу са министром за правду и европска питања немачке савезне покрајине Баден-Биртемберг Гидом Волфом. Делегација из СР Немачке, борави у Србији од 14. до 16. марта, а у том периоду биће уприличени сусрети са члановима Владе Републике Србије, покрајинским функционерима, као и са представнциима Града Новог Сада.

– У сличном саставу смо се састали крајем септембра прошле године у Штутгарту и Улму, а сада смо те разговоре успешно наставили у Новом Саду. Теме су биле везане за Дунавску стратегију и за наш град који је носилац титула Европска престоница културе и Омладинска престоница Европе. Доминирале су теме које се тичу сарадње Немачке и Србије, две покрајине, као и градова две земље. Такође, спомињали смо и велике инвестиције из Немачке, попут скоро отвореног центра немачког „Континентала“ у нашем граду, као и процесе везане за евроинтеграције, реформе у оквиру правосудног система, затим, честитали избор нове савезне владе у Немачкој, односно четврти мандат канцеларки Меркел и осврнули с ена заједничку прошлост везану за подунавске Швабе. Заједно ћемо наставити да се залажемо за промоцију вредности које делимо и да сарађујемо у много области у обостраном интересу- рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Министар за правду и европска питања немачке савезне покрајине Баден-Биртемберг Гидо Волф истакао је да важну улогу у процесу европских интеграција играју јединице локалне самоуправе.

– Ми можемо изградити јаку Европу, једино ако имамо снажне регионе и локалне самоуправе унутар држава чланица. Желимо да промовишемо партнерство између градова, јер у томе видимо користан инструмент који само може да допринесе бољитку Европе – рекао је Волф.

Међу члановима политичке делегације која је у Нови Сад дошла посредством Амбасаде СР Немачке у Београду, био је и градоначелник Улма Гунтер Циш који је рекао да постоји изузетно добра сарадња Новог Сада и Улма и честитао на освојеним престижним европским титулама. Присутни на састанку у Градској кући били су и посланици у покрајинској скупштини Томас Бленке и др Герхард Аден, члан општинске скупштине Улма др Томас Кинле, директор гимназије „Росенстеин Хојбах“ Јоханес Јозеф Милер, председница Одбора партнерства округа Штутгарт са АП Војводином Радмила Штолтман, начелница сектора за Европу и Туризам др Александра Цолер, као и новинари из немачких медија.

Ostavite odgovor