МИРОВИЋ: ИШТВАН ПАСТОР БИО ЈЕ САВЕЗНИК ЗА ИСТОРИЈСКА ДЕЛА, ПРИЈАТЕЉ И ПОШТОВАЛАЦ СРПСКОГ НАРОДА И ВЕЛИКИ ЛИДЕР МАЂАРСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У ВОЈВОДИНИ

Примио сам са неверицом вест да нас је после краће болести напустио Иштван Пастор, председник Скупштине Војводине и Савеза војвођанских Мађара, са којим сам, још од деведесетих година делио посланичке клупе у парламенту, а последњих готово осам година и заједничку и највећу одговорност за политички рад у Војводини и њен развој.

Пленио је отвореношћу и поштовањем аргумената и великим уважавањем српских ставова и разумевањем заједничке судбине и заједничких изазова. Био је лидер мађарске заједнице у Војводини за понос и углед, и друг и пријатељ на кога сам могао да се ослоним. Заступао је принципе у јавном деловању, а данас је таквих људи мало и тим пре је пленио својим ставовима и залагањем.

Српско-мађарско пријатељство уздигнуто је на висок ниво захваљујући и њему и то ће бити белег за вечно памћење. Његова преданост и посвећеност мађарској заједници у Србији била је потпуна и свеобухватна и оставила је трајне резултате уграђујући ову заједницу у темеље заједништва које нам је насушно потребно.

Био је велики друг, ведар, оптимиста до последњег часа. Памтићу га као једног од последњих политичара који је вредностима давао предност у односу на голе бројеве. Његовим одласком изгубили смо пријатеља, савезника и прегаоца који ће нам у будућности недостајати и више него што смо у стању да то данас схватимо.

Његовој породици и мађарској заједници у нашој земљи упућујем искрено саучешће.

Игор Мировић, председник Покрајинске владе