МИРОВИЋ ПРИСУСТВОВАО ПОТПИСИВАЊУ УГОВОРА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ЕТНОГРАФСКОГ МУЗЕЈА РУМУНА У ЖИТИШТУ

„Реконструкција Етнографског музеја Румуна у Торку, у општини Житиште, коју  ће са 119 милиона динара финансирати Покрајинска влада, почеће у наредних неколико недеља“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић након потписивања уговора о обнови објекта значајног за  очување и промоцију традиције и културе румунске националне мањине.

Уговор су у Торку потписали председник Општине Житиште Митар Вучуревић и директор извођача радова – Интек д.о.о. Данило Бјелица, у присуству председника Покрајинске владе Игора Мировића и заменице амбасадора Румуније у Београду Анке Попе.

Председник Мировић рекао је да је изградња овог музеја важан посао, који ће омогућити да се у оквиру етнографске збирке још једном подсети на традицију румунске националне мањине у Војводини.

„Истовремено, то је и знак међусобног уважавања Срба и Румуна, и нашег великог поштовања према традицији Румуна и румунске националне мањине у Србији и доказ политике континуитета када је реч о очувању права националних мањина посебно у култури, образовању, информисању и службеној употреби језика и писма“, рекао је Мировић.

„Србија и Румунија, и још значајније Срби и Румуни су кроз историју увек имали и неговали веома добре односе и то ће, уверен сам, чинити и у будућности“, нагласио је Мировић.

Заменица амбасадора Румуније Анка Попа захвалила је Покрајинској влади и Општини Житиште на помоћи у реализацији пројекта важног за очување и промоцију традиције и културе Румуна на овим просторима.

„И Румунија ће се активно укључити у овај пројекат, битан за нашу заједницу у Србији и Војводини“, навела је Попа и додала да је овај заједнички културни подухват још једна потврда добрих односа између Румуније и Србије. 

Пројектом је предвиђено да зграда Музеја добије галеријски простор за сталну поставку, простор за чување и истраживање архивске грађе, меморијалну библиотеку, мултимедијалну салу, простор за уметничке колоније, завичајни клуб народне уметности, конзерваторску лабораторију, штампарију, као и административне и помоћне просторије. Поред Завода за културу војвођанских Румуна, овај објекат ће за обављање својих делатности користити и Новинско-издавачка установа „Либертатеа“.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је данас и радове на рехабилитацији коловоза у Банатском Карађорђеву.

Реч је о радовима који се изводе у оквиру пројекта обнове коловоза у 12 улица у осам насељених места – Банатском Карађорђеву, Међи, Српском Итебеју, Новом Итебеју, Житишту, Торди, Банатском Вишњићеву и Равном Тополовцу, укупне дужине 5.300 метара. Покрајинска влада је преко Управе за капитална улагања Војводине издвојила укупно 120 милиона динара за реализацију овог пројекта.

Мировић је истакао да Покрајинска влада тренутно, поред радова у општини Житиште, финансира рехабилитацију улица у Новом Саду, а завршен је и посао у Суботици, Сенти и другим местима.

„Наредне године ћемо издвојити још више  средства за обнову путне инфраструктуре, посебно у мање развијеним местима и у Банату, јер је и локална путна мрежа, али и мрежа која је категорисана као државни пут првог и другог реда у лошијем стању него у другим деловима Војводине“,  рекао је Мировић.

Председник је додао да Покрајинска влада  очекује да ће, у складу са расположивим средствима, нова Влада Србије подржати даље улагање у путну инфраструктуру на територији АП Војводине.

Председник Општине Житиште Митар Вучуревић изјавио да ће реализацијом овог пројекта бити завршен велики посао обнове путне инфраструктуре у тој општини

Догађају су присуствовали и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић, директор Управе за капитална улагања Војводине Милош Малетић и директор Завода за културу војвођанских Румуна Тодор Урсу.