На данашњи дан . . . 03. мај . . .

1469. рођен је Николо Макијавели, италијански политички филозоф, дипломата, писац. Макијавели је први мислилац који је уочио да политика не подлеже етичким принципима. Теорију да „циљ одређује средство“ је изложио у свом најпознатијем делу „Владалац“. Ова књига је осмишљена и требала је да користи као приручник владарима.

1867. умро је Платон Атанацковић, епископ будимски и бачки, писац, политички радник и велики добротвор српске просвете и задужбинар. Био је председник Матице српске од њеног пресељења у Нови Сад, па до своје смрти.

1885. умро је Александар Карађорђевић, владајући кнез Србије од 1842. до 1858. године и син вође Првог српског устанка Карађорђа. На престо су га довели уставобранитељи после свргавања кнеза Михаила Обреновића За време његове владавине донет је Грађански законик Србије и реформисано је судство.

1925. рођена је Оливера Марковић, српска глумица. Оливера Марковић се поред позоришта и филма, бавила и певањем. Играла је у свим жанровима. Током каријере остварила је преко 150 улога у позоришту и снимила више од 50 филмова. Добитница је више престижних награда, а према анкети Вечерњих новости налази се на петом месту највећих српских глумица 20. века.

1961. рођен је Милорад Мандић – Манда, српски позоришни, телевизијски, филмски глумац и ТВ водитељ. Играо је у бројним филмовима у којима је остварио запажене улоге. Остао је упамћен и по емисији за децу „С оне стране дуге“, коју је водио, што га је уз Бранка Коцкицу, учинило најпопуларнијим дечјим глумцем и забављачем. Напустио нас је прерано, 15, јуна 2016. године. Преминуо је на сцени током претпремијере представе „Петар Пан“ у Установи културе „Вук Караџић”, од последица срчаног удара. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана.

Извор: sr.wikipedia.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.