На данашњи дан . . . 28. април . . .

На данашњи дан, 28. априла 1918. године, умро је Гаврило Принцип, песник, родољуб, револуционар, припадник омладинског ослободилачког покрета „Млада Босана“ и српски национални борац за слободу.

Овај велики идеалиста је желео да пуцањем на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, у Сарајеву, на Видовдан 1914. године. ослободи своју земљу и припаднике свог народа.

Да није желео да постане херој, већ да му је једини циљ био да умре за своју идеју, потврдио је и у разговорима – исповестима које је водио са др Пупенхајмом.

„Мислио сам да се атентатима скреће пажња интелигенцији, да најпре међу интелигентним људима треба створити расположење за револуцију и ослобађање, а тек после међу масама.“

Др Пупенхајм га је посећивао у затворској ћелији, у граду Терезину, у данашњој Чешкој, где је Гаврило био утамничен.

Гаврило Принцип, будући да је у тренутку атентата био малолетан, није могао бити осуђен на смрт, иако је то била жеља многих. Осуђен је на 20 година тешке робије. У затвору у Терезину био је страховито мучен.

Ту је и преминуо, од туберколозе. Није дочекао крај Првог светског рата и пропаст Аустроугарске монархије.

1919. на Версајској мировној конференцији основано је Друштво народа или Лига народа.

1943. рођена је Десанка Беба Лончар, српска глумица.

1943. рођен је Милан Блануша, сликар и ликовни критичар.

1969. француски председник Шарл де Гол је поднео оставку. Оставку је поднео из моралних разлога. Идеје за које се он залагао нису добиле подршку народа на референдуму.

2012. умро је Милан Поповић, реномирани српски психијатар-психоаналитичар.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.