NAGRADE ZA UPOTREBU ČOVEKA

Predstava Upotreba čoveka, prema romanu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića, čiji su koproducenti UG Novi tvrđava teatar, Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház, Grad teatar Budva i East West centar Sarajevo, osvojila je četiri nagrade na 25. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu.

Žiri u sastavu reditelja Svetozara Rapajića, zatim glumice Dragane Varagić i producenta Janka Ljumovića nagradili su Borisa Liješevića za režiju Upotrebe čoveka i Čitača, uz obrazloženje da je „u ovim predstavama reditelj uspešno povezao sredstva nekadašnjeg ekspresionizma sa modernim scenskim jezikom“.

Željku Piškoriću dodeljeno je priznanje za najbolju scenografiju, a Marini Sremac usledila je nagrada za kostimografska rešenja.

Nagrada za najboljeg mladog glumca i nagrada Politike Avdo Mujčinović dodeljena je Aljoši Đidiću, koji se sa „velikom glumačkom energijom, a preciznim sredstvima, uspešno kretao kroz različite likove koje je tumačio“.

Ova predstava je u Novom Sadu premijerno izvedena na prošlogodišnjem Novom tvrđava teatru, u međuvremenu je imala uspehe na gostovanjima u Budvi, Sarajevu, Nišu, Šapcu, te Subotici, a očekuje se da će se od iduće sezone naći na redovnom repertoaru Novosadskog pozorišta.