НОВЕМБАР НА ПАВЛОВАЧКОМ ЈЕЗЕРУ

Први дан новембра у овој години која нас је научила да се више загледамо у природна богатства Војводине, био је сунчан и пријатан измамивши нас на излет. Упутили смо се у Руму, а одатле на око 6 км налази се језеро о чијој смо лепоти слушали.

Када се од Руме крене ка Врднику постоји скретање ка селу Павловци. Приметили смо простране и лепо неговане воћњаке, а чули да се становништво овог, најмањег села у општини Рума такође бави и сточарством.

До језера се стиже асфалтним путем а около су природни путељци. Језеро Кудош, познатије као Павловачко је вештачког порекла. Настало је преграђивањем „Кудошког канала“ помоћу бране. Богато је рибом и то тостолобик, деверика, смуђ, шаран, бела риба, а и природно је станиште за разне врсте птица. Многи излетници и кампери воле да га посећују због прелепе боје воде и приступачних обала. Долине Кудоша су благо стрме а земљиште около је плодно.

У близини, на свега око 10 км налази се и једна од најпознатијих бања Војводине, Врдник са термоминералном водом и благом климом. И тако село Павловци, са атрактивном локацијом и језером које плени својом лепотом постаје све популарније за изградњу викендица. На тај начин за становништво које се претежно бави пољопривредом, отварају се нове могућности у смислу развоја сеоског туризма. Фотографијама вам преносимо наше утиске.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.