НОВИ САД ДОБИО ИГРАЛИШТЕ „ПИПИ ДУГА ЧАРАПА“

НОВИ САД ДОБИО ИГРАЛИШТЕ „ПИПИ ДУГА ЧАРАПА“

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са амбасадором Краљевине Шведске Њ. Е. Јаном Лундином присуствовао презентацији успешно окончаног пројекта изградње „Пипи игралишта“ у Новом Саду. Представљању пројекта у Градској кући присуствовали су и представници многобројних друштвено-одговорних шведских фирми које су учестовале у финансирању постављања новог игралишта. Тзв. “Пипи игралиштe” постављено је поводом 75. рођендана Пипи Дуге Чарапе који се обележава ове године.

– Негујемо континуитет у сарадњи са Амбасадом Краљевине Шведске и то кроз више пројеката у нашем граду. У години обележавања рођендана овог лика шведске књижевнице Астрид Линдгрен, заједно истичемо значај бајковите приче о Пипи Дугој Чарапи, која ипак има и дубоку симболичну вредност о правима детета. Ово је и својеврсна круна сарадње Града и Амбасаде и захваљујем на петогодишњој плодотворној сарадњи амбасадору Јану Лундину. Ово дечје игралиште, на углу Булевара патријарха Павла и Банијске улице, никло је баш у делу града који се рапидно развија, који је новом инфраструктуром и објектима препорођен, а сада су малишани из тог кварта добили дивно игралиште. Захвалност дугујемо и шведским компанијама које послују у нашој земљи и које су дале свој допринос у реализацији тог пројекта – рекао је градоначелник Милош Вучевић и подсетио на још један недавно реализован пројекат, где је посредством Амбасаде Краљевине Шведске и компаније ИКЕА, дечја библиотека у делу града Шангај опремљена потпуно новим садржајима.

Амбасадор Краљевине Шведске Њ. Е. Јан Лундин је истакао да је то игралиште поклон шведских компанија за децу Новог Сада, као и то да су справе на игралишту прилагођене и деци са посебним потребама.

– Пипи Дуга Чарапа је лик који је симбол снажног детета које има своју идеју о томе шта је праведено и спроводи ту идеју у дело, а при томе има веома тешку и сложену породичну ситуацију. Она се у тим околностима бори за остваривање својих права, а њена прича деценијама скреће пажњу целокупном друштву да би управо тако требало да буде организовано, да деца буду заштићена и да уживају сва права – рекао је амбасадор и нагласио да га радује то што се припрема нови Закон о породици и правима детета, где нема места насиљу и да ће то бити позитиван допринос правима детета у Србији.

Игралиште је спонзорисало 12 шведских фирми са седиштем у Србији, уз покровитељство и асистенцију Амбасаде Краљевине Шведске у Србији, а то су АстраЗенека, Пејком, Бровекс, Хускварна, ИКЕА, Секуритас, СистемЕр, Атлас Копко, Катена Медиа, Тетра Пак, Пароко и Унимет. Град Нови Сад, као партнер у реализацији пројекта, обезбедио је локацију и потребне грађевинске дозволе. Циљ пројекта „Пипи игралишта“ је јачање билатералних односа између Краљевине Шведске и Републике Србије, као и промоција шведске дечје књижевности и права детета. Град Нови Сад има директне везе са познатом шведском ауторком Астрид Линдгрен, јер је током посете Новом Саду 1985. године, она била гост на традиционалним Змајевим дечјим играма и том приликом примила Повељу игара.