Нови Сад као Град гост на међународном београдском сајму књига

Нови Сад као Град гост на међународном београдском сајму књига

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је представљању Новог Сада као првог града госта Међународног београдског сајма књига, и то у оквиру дела програма који се односи на пројекат “Нови Сад 2021-Европска престоница културе“. Том приликом градоначелник је нагласио да је титула “град – гост“ заслужено припала Новом Саду, не само зато што је постао Европска престоница културе за 2021. годину, већ првенствено због вишегодишњег рада и улагања у развијање области културе.

– Због тога смо прошле године и победили у Бриселу. Нови Сад данас, за разлику од неких ранијих времена, реализацијом Стратегије културног развоја Града, омогућава свим заинтересованима да активно учествују у креирању концепта деловања у култури, а ресорна градска управа не само да за то обезбеђује услове, већ и анимира културне раднике да се активно укључе у доношење важних одлука. Један од наших најактуелнијих пројеката “Youth creative polis“ можемо да посматрамо као парадигму нашег односа према култури као чиниоцу развоја читаве друштвене заједнице. Свеобухватан друштвени дијалог о томе трајао је три месеца, и сада знамо шта ћемо учинити са напуштеном фабриком “Петар Драпшин“, комплексом који је у Новом Саду познат као „кинеска четврт“, а који је уједно један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у припреми града за Омладинску престоницу Европе 2019, али и Европску престоницу културе 2021. године. Истовремено, радимо на ревитализацији подграђа Петроварадинске тврђаве, већ увелико обнављамо фасаде, градимо Музичко балетску школу са концертном двораном и спроводимо многе друге важне пројекте. Републичка влада и садашњи председник Србије Александар Вучић су нам први пружили помоћ како бисмо се што боље припремили за реализацију великих европских пројеката – рекао је градоначелник Вучевић и додао да ће Нови Сад искористити пажњу светске јавности, и све шансе које су му пружене, а да ће у томе свој креативни допринос дати сви добронамерни људи.

Присутнима на штанду Града Новог Сада такође су се обратили градоначелник Београда Синиша Мали и директор Фондације “Нови Сад 2021-Европска престоница културе“ Немања Миленковић који је присутне детаљније упознао са тим пројектом.

Иначе, као град гост Међународног београдског сајма књига, Нови Сад представља своје одабране издаваче, међу којима су и представници националних заједница, важна издања монографског типа, своје енциклопедије, активности Градске библиотеке, Матице српске, Културног центра и других, али и новосадске књижевне фестивале и пројекат “Bookmark“, књижевно-туристички водич кроз Нови Сад.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.