Нови Сад као Град гост на међународном београдском сајму књига

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је представљању Новог Сада као првог града госта Међународног београдског сајма књига, и то у оквиру дела програма који се односи на пројекат “Нови Сад 2021-Европска престоница културе“. Том приликом градоначелник је нагласио да је титула “град – гост“ заслужено припала Новом Саду, не само зато што је постао Европска престоница културе за 2021. годину, већ првенствено због вишегодишњег рада и улагања у развијање области културе.

– Због тога смо прошле године и победили у Бриселу. Нови Сад данас, за разлику од неких ранијих времена, реализацијом Стратегије културног развоја Града, омогућава свим заинтересованима да активно учествују у креирању концепта деловања у култури, а ресорна градска управа не само да за то обезбеђује услове, већ и анимира културне раднике да се активно укључе у доношење важних одлука. Један од наших најактуелнијих пројеката “Youth creative polis“ можемо да посматрамо као парадигму нашег односа према култури као чиниоцу развоја читаве друштвене заједнице. Свеобухватан друштвени дијалог о томе трајао је три месеца, и сада знамо шта ћемо учинити са напуштеном фабриком “Петар Драпшин“, комплексом који је у Новом Саду познат као „кинеска четврт“, а који је уједно један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у припреми града за Омладинску престоницу Европе 2019, али и Европску престоницу културе 2021. године. Истовремено, радимо на ревитализацији подграђа Петроварадинске тврђаве, већ увелико обнављамо фасаде, градимо Музичко балетску школу са концертном двораном и спроводимо многе друге важне пројекте. Републичка влада и садашњи председник Србије Александар Вучић су нам први пружили помоћ како бисмо се што боље припремили за реализацију великих европских пројеката – рекао је градоначелник Вучевић и додао да ће Нови Сад искористити пажњу светске јавности, и све шансе које су му пружене, а да ће у томе свој креативни допринос дати сви добронамерни људи.

Присутнима на штанду Града Новог Сада такође су се обратили градоначелник Београда Синиша Мали и директор Фондације “Нови Сад 2021-Европска престоница културе“ Немања Миленковић који је присутне детаљније упознао са тим пројектом.

Иначе, као град гост Међународног београдског сајма књига, Нови Сад представља своје одабране издаваче, међу којима су и представници националних заједница, важна издања монографског типа, своје енциклопедије, активности Градске библиотеке, Матице српске, Културног центра и других, али и новосадске књижевне фестивале и пројекат “Bookmark“, књижевно-туристички водич кроз Нови Сад.

Ostavite odgovor