Razvijene zapadne zemlje, a pre svega Nemačka i Švedska,  među prvima su prepoznale potrebu da  mlade ljude teba uključiti u aktivni život zajednice kao i omogućiti da se njihove ideje čuju, prepoznaju te implementiraju u zajednici.  Da bi se to postiglo osnivali su niz omladinskih radionica u kojima su se mladi kroz radioničarski rad upoznavali sa širokim spektrom problema te imali priliku da iznose svoja iskustva i viđenja i daju kreativna rešenja. Tako se postepeno formiralo i zanimanje omladinski radnik odnosno omladinska radnica, a takođe i  omladinski lider i omladinska liderka. U Srbiji se omladinski rad počeo razvijati 2000. godine. Tada su JAZAS, NAPOR i EMPRONA,  programima o zdravim stilovima života  predstavili svoj rad učenicima osnovnih i srednjih škola . Centar za omladinski rad /CZOR /od 2011. do danas uz podršku Nacionalne organizacije praktičara i praktičarki omladnskog rada /NAPOR / izborio se da omladnski radnik bude priznato zanimanje i upisano u registar poslova Nacionalne službe za zapošljavanje.  Od 01. januara 2019. godine je uvedeno ovo zanimanje u šifrarnik NSZ.
  • Ovim je i formalno prepoznato zanimanje omladinski radnik i omladinska radnica, što će u budućnosti otvoriti vrata za uvođenje ovog zanimanja na svim mestima gde su mladi, kao što su škole, centri za socijalni rad, itd.
Smatramo da omladinski rad suštinski pruža podršku mladima tako što se stvaraju odnosi između mladih i omladinskih radnika i radnica, odnosi koji su profesionalni a opet prijateljski, odnosi poverenja i podrške koji omogućavaju da mladi razviju svoje potencijale i da se njihov glas više čuje, objašnjava omladinska radnica Marijana Rodić. Radioničarski rad s mladima razvija kod njih empatiju, strpljivost i kreativnost. Kroz neposredne susrete i razgovore oni polako napuštaju zonu egocentrizma i postaju osetljivi za probleme raznih društvenih slojeva i razvijaju odgovornost i preduzimljivost. Raduje nas što će edukovani kadrovi moći da prenose svoja znanja budućim generacijama koje dolaze i koje će doći. Uz podršku obrazovanih ljudi mladi će moći da se razvijaju i kreiraju bolje ideje i projekte za bolje sutra svih nas. Autor: Miodrag Mika Petrović Izvori : Lični izvor. Centar za omaldinski rad -Novi Sad, EMPRONA, JAZAS; Centar živeti uspravno – Novi Sad, Omladinko udruženje Azbuki – Niš

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *