U Novom Sadu pronađeno više od 1.000 tona toksičnog otpada

U Novom Sadu pronađeno više od 1.000 tona toksičnog otpada

U današnjoj zajedničkoj akciji na području grada Novog Sada otkrivena je velika količina opasnog otpada koji je protivzakonito skladišten, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Na prostoru nekadašnje fabrike HINS u Novom Sadu koja je u stečaju i u procesu privatizacije, otkriveno je preko hiljadu tona potencijalno opasnog i toksičnog otpada.

Kako je ustanovljeno, zakupac fabričkog objekta imao je dozvolu iz 2012. godine za skladištenje svega 32 tone opasnog otpada, a na toj lokaciji je nađeno 1.080 tona opasnog otpada za koji ne postoji adekvatna dokumentacija.

– Ovo je zločin prema sopstvenom narodu i državi, i tako se treba tretirati – istakao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

– Insistiraćemo da se odgovorni sankcionišu na najstroži mogući način. Nastavićemo sa akcijom otkrivanja i kažnjavanja nesavesnog postupanja opasnim otpadom u Srbiji, i nećemo se zaustaviti. Obrenovac i Novi Sad su početak, i vreme je da se Srbija već jednom normalizuje što se toga tiče – rekao je Trivan.

Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa pokrajinskim i gradskim vlastima će preduzeti sve mere da se pronađeni opasan otpad ukloni u najkraćem mogućem roku.

U saopštenju se ističe da će u daljem toku istrage biti utvrđeno poreklo otpada, i u kojoj meri je opasan za život i zdravlje ljudi.

Prvi rezultati ispitivanja opasnog otpada biće dobijeni za desetak dana.

Ministarstvo će objaviti kontakt, odnosno elektronsku adresu i broj telefona na koji će svi građani moći da prijave slučajeve za koje sumnjaju da je reč o neadekvatnom zbrinjavanju opasnog otpada, a nadležne institucije shodno tome reagovale.

Kako se navodi u saopštenju, akcija, koju su zajednički realizovali Ministarstvo za zaštitu životne sredine sa Bezbednosno-informativnom agencijom, Osnovnim javnim tužilaštvom Novog Sada i Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine, predstavllja nastavak angažovanja nadležnih organa na otkrivanju protivzakonitog upravljanja i odlaganja opasnog otpada u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.