ОБЕЛЕЖЕНО ДВА ВЕКА ОД РОЂЕЊА ЈОСИФА РУЊАНИНА

Пригодним програмом и полагањем венаца на гроб Јосифа Руњанина (1821-1878) на Успенском гробљу у Новом Саду обележено је 200 година од рођења потпуковника који је био композитор, рођен у Винковцима, у тадашњој Хабзбуршкој монархији, а пореклом из Лознице. Његова позната дела су “Радо иде Србин у војнике“ и “Лијепа наша домовино“. Догађају, који је организовало Хрватско национално вијеће у Републици Србији, су присуствовали представници власти Србије и Хрвтаске, као и представници српске заједнице у Хрватској и хрватске заједнице у Србији. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изразио  је задовољство што је Завод за заштиту споменика културе ове године, након готово једног века, обновио споменик  Јосифу Руњанину.

– Јосиф Руњанин много је задужио и Хрвате и Србе. Није се никад одрекао српског порекла и православне вере, а љубав је поклонио и хрватској држави и народу. Он је искрено веровао у јужнословенску слогу и братство, у заједништво српског и хрватског народа. Нажалост отргнут је из сећања, а мало и незграпан у контексту данашњих српско-хрватских односа, али можда и овај симболичан догађај буде сигнал да једни друге боље чујемо и разумемо, да причамо о будућности, уздајући се у најбоље примере из прошлости, као што је Јосиф Руњанин – рекао је градоначелник Вучевић. Он је нагласио да Град Нови Сад негује културу сећања те да су у том контексту обновљени бројни надгробни споменици, попут оног Светозару Милетићу после седам деценија, потом споменика “Породица“ на Кеју жртва рације и спомен гробља на Новом гробљу.

Председник Српског народног вијећа у Републици Хрватској Милорад Пуповац оценио је да је обележавање ове годишњице важно за Србе у Хрватској и Хрвате у Србији, зато што је Јосиф Руњанин створио историјску спону између два народа.

Председница Хрватског националног вијећа у Републици Србији Јасна Војнић истакла је да, као Србин који је компоновао хрватску химну, Јосиф Руњанин својим примером поучава да припадници националне мањине треба да дају свој максималан допринос држави у којој живе, али и да чувају свој национални идентитет. Како је изјавила, порука његовог живота је да народи могу стајати заједно и започети нове пројекте за добру будућност.