OD KULINA BANA …

Сигурно сте макар једном чули некога како каже да неко прича „од Кулина бана…“ и да притом мисли на нешто што се догодило јако давно и да је говор стога опширан и непотребно дуг. Ипак, да ли знате да се иза овог имена крије историјска личност?

Прво, цела изрека заправо гласи: „Од Кулина бана и добријех дана“, али зашто су та времена била „добра, стара“ није најјасније.

Кулин је био босански бан који је владао најкасније од 1180. године до око 1204. године. Према писању Мавра Орбина он је наследио првог босанског бана – Борића, и владао 36 година.

И, осим чињенице да је био ожењен Војиславом, сестром Стефана Немање, то је све што се о овом владару зна! Име Кулина бана незаобилазно је у уџбеницима, али заправо се само претпоставља како је изгледао, сумња зашто је био омиљен толико да се његово име помиње до данашњих дана, а не зна се чак ни где покопан!

У народним предањима јесте остало веровање које је попримило и митске размере о „срећним данима“ и изобиљу које је владало у Кулиново доба, али историјске чињенице овог владара не могу да нарочито издвоје ни од претходника ни од наследника.

Објашњење можда треба тражити у једном историјском извору који ипак јесте остао иза овог владара – у Повељи Кулина бана издатој Дубровчанима 29. августа 1189. године. Овим документом, владар Босне је дубровачким трговцима јемчио слободу трговине без уобичајених царина које су важиле у околним земљама.

Од овога је користи имало и домаће становништво које је тако, по први пут, добило трговачка „врата у свет“.

Ако је ово тумачење тачно, „добра времена“ Кулина бана заправо су се односила на Дубровчане и могуће је да је изрека тамо и настала.

Ostavite odgovor