ОД ПРАЗНИХ ПАКЛИЦА ЦИГАРЕТА ДО КВАЛИТЕТНОГ РУЧНО ИЗРАЂЕНОГ ПАПИРА

ОД ПРАЗНИХ ПАКЛИЦА ЦИГАРЕТА ДО КВАЛИТЕТНОГ РУЧНО ИЗРАЂЕНОГ ПАПИРА

Од картонских паклица цигарета могуће је рециклажом добити фини папир ручне израде, уз подизање свести о смањењу отпада и заштити животне средине. Уместо да се рутински баце у смеће, паклице од цигарета, без фолија и згњечене ради уштеде простора, могу се прикупити и потом доставити на рециклажу. Сем савесних појединаца широм Србије, у Новом Саду је једна стамбена зграда одредила место за прикупљање ове сировине, попут претходног укључења у акцију сакупљања пластичних чепова. Са друге стране, јављају се и они који желе да купе овакав папир, те се корист умножава на добробит свих.

Рециклирани папир од кутија цигарета израђују штићеници удружења „Наша кућа” из Београда а више о њиховом раду може се видети на Фб страници https://www.facebook.com/nasa.kuca/. Наиме, пре 13 година удружење су основали родитељи деце која имају сметње у развоју. Циљ је да се ова, за тржиште рада скоро невидљива категорија, оспособи за самосталан живот и социјализацију, нарочито кад њихових родитеља више не буде.  

Најпре су производили папирне кесе, картонску амбалажу, гајбице за кетеринг и кутије за поклоне. Затим су покренули Кухињу на точковима и производњу слаткиша које купује компаније као репрезентативне поклоне. Раде на оснивању Фондације за збрињавање корисника. Посебно су поносни на урбано баштованство. Наиме, у води са органским ђубривом гаје зачинско и микро биље. Овај вид баштованства зове се хидропонија.

Сада од употребљених кутија од цигарета праве нови папир по методи коју су добили од пријатеља из Јапана. Висококвалитетни папир је у три димензије. Користе га сликари, графичари и разни креативци. Може да послужи за штампу или паковање. Дакле, сви ми који се укључимо у прикупљање празних паклица за удружење „Наша кућа”, дајемо и еколошки и хуманитарни допринос.

Текст: В. Раонић;

Фото: „Наша кућа”;