ОДРЖАН ПРИЈЕМ ЗА УЧЕСНИКЕ МЕЂУНАРОДНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ О МИГРАЦИЈАМА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је у Градској кући учеснике и организаторе Mеђународне конференције „Миграције-утицаји, право и просторно планирање“ која се одржава у Новом Саду од 19. до 23. фебруара, а у организацији Центра за стратегијске и напредне студије Универзитета у Новом Саду и Међународне академске асоцијације за просторно планирање, право и својинске односе.

– Поносни смо што је Нови Сад у 2018. години наставио традицију да је у улози домаћина и организатора једног од најзначајнијих међународних скупова и то захваљујући Универзитету у Новом Саду. Наиме, у нашем граду се одвија једна од најпрестижнијих конференција на тему миграција на којој је присутно више од стотину учесника из целог света. Довољно је рећи да се оваква конференција одржава само једном годишње и то по први пут у Србији. Честитамо Универзитету на организацији овог скупа, а нашим гостима из целог света, желимо топлу добродошлицу и да понесу само лепе утиске из Европске престонице културе 2021. и Омладинске престонице Европе 2019. године. Нови Сад се претходних деценија сусретао са изазовима миграција, и успешно на њих одговорио, а и Србија се протеклих година, када је владала велика мигрантска криза, показала као добар домаћин, а наш народ демонстрирао велику отвореност и саосећање са онима који се налазе у тешкој животној ситуацији. Наставићемо блиско да сарађујемо са Универзитетом и да улажемо у заједничке пројекте, јер је он један од кључних погона развоја Новог Сада. Управо та институција прави квалитативан одскок нашег града у односу на друге градове, пре свега у Војводини, те нам с тога, због тог огромног потенцијала, долазе и инвеститори, препознају нас као развијен и модеран град широм света, а у све већем броју нам пристижу и страни студенти – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Ректор Универитета у Новом Саду проф. др Душан Николић истакао је да је конференција веома комплексна и мултидисциплинарна, са сложеним приступом и актуелном темом са којом се суочава, не само Србија и Европа, већ читав свет.

– Када смо аплицирали за организацију ове конференције, морали смо представити и град у којем ће бити организована конференција, тако да је Нови Сад, са свим својим особинама, ту имао велику улогу. Веома ме радује то што смо оправдали поверење које нам је указано– рекао је проф. др Душан Николић и захвалио се Граду и градоначелнику Вучевићу на дугогодишњој квалитетној сарадњи и подршци.

На конференцији се представљају мултидисциплинарни научни радови фокусирани на различита питања просторног планирања, права и својинских односа. У оквиру специјалне сесије посвећене миграцијама биће представљене теме попут миграција као глобалног феномена, затим узроци и утицаји миграција, правни аспекти миграција и проблематика просторног планирања у вези са миграцијама.

Прилоге за конференцију на Универзитету у Новом Саду припремило је 125 аутора из 20 земаља, из готово свих крајева света, а на скупу ће бити представљено 85 реферата. Годишње конференције Међународне академске асоцијације за просторно планирање, право и својинске односе одржавају се сваке године на неком од водећих светских универзитета и окупљају професоре, сараднике и истраживаче из тих области. Овогодишњи скуп, чији је домаћин Универзитет у Новом Саду, први пут се одржава у Републици Србији.

Ostavite odgovor