OДРЖАНА ЈЕ КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА 159. СЕЗОНЕ СНП

OДРЖАНА ЈЕ КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА 159. СЕЗОНЕ СНП

На конференцији су учествовали др Зоран Ђерић, управник, Милован Филиповић, директор Драме, Александар Станков, директор Опере и Тони Ранђеловић, директор Балета.

Управник Зоран Ђерић најпре се осврнуо на протекли период и начин рада СНП-а током изолације. Подсетивши на континуиран рад Позоришта у тим условима напоменуо је да је приказивање представа онлајн био један од начина да се остане уз публику, али и да публика погледа неке од представа које више нису на репертоару СНП-а а које су оставиле значајан у дубок траг у стваралаштву СНП-а.
Најављено је и реновирање аудио и визуелне опреме Велике сцене за које је опрема већ стигла и чији радови треба ускоро да почну. Поред реновирања Велике сцене у плану је и чишћење комплетног система климе које ће сада, први пут од изградње зграде, 1981. године, бити у потпуности сређено.
Осим наведених радова планирано је и чишћење целе мермерне фасаде СНП-а.
Ђерић је додао да ће се захваљујући средствима које СНП добило од Покрајинске владе, у сарадњи са издавачком кућом „Прометеј“, објавити осам књига есеја Петера Хандкеа. У оквиру издавачке делатности СНП-а биће објављене и две монографије – монографија Љубосава Мајере и монографија Радула Бошковића.

Директор Драме, Милован Филиповић најавио је премијеру комада Тома Стопарда „Розенкранц и Гилденстерн су мртви“, коју режира Игор Павловић, 8. јула. Овом премијером биће затворена 159. сезона. Током лета, у јулу и августу, Драма ће учествовати на бројним фестивалима у земљи, почевши са представом „Смедерево 1941.“ која ће 4. јула бити изведена на фестивалу „Театар у тврђави“ у Смедереву. Потом, 23. августа, следи учествовање на фестивалу „Нушићијада 2020“ у Ивањици са представом „Аутобиографија“, затим отварање Стеријиног позорја представом „Смедерево 1941.“, где СНП учествује и са представама „Ко је убио Џенис Џоплин?“ и „Повратак“. Са представама „Повратак“ и „Ко је убио Џенис Џоплин“ СНП такође учествује и на ИНФАНТ-у, а у октобру, на фестивалу Шабачко пролеће, са представом „Травничка хроника“. Филиповић је најавио и премиреје које су планирана за почетак следеће сезоне. [опширније о учешћу на фестивалима и премијерама на видео снимку конференције]

Директор Опере, Александар Станков, осврнуо се на активности Опере током изолације итакнувши видео „Бела ћао“ којим се Опера СНП-а прославила широм света. Најавио је премијеру опере В. А. Моцарта „Дон Ђовани“ која је била планирана за крај 159. сезона, али која ће бити реализована у новембру 2020.
Такође је најавио и фестивал ОПЕРАРИА, други по реду, који ће бити изведен али у смаљеном обиму од првобитно планираног.

Директор Балета, Тони Ранђеловић, истакао је важан догађај ове сезоне – 70 година од оснивања Балета, у оквиру којег су планиране многобројне активности, али нису све остварене услед пандемије. Подсетио је на изложбу балетских фотографија која је отворена 7. марта ове године и која ће бити постављена до краја 2020. године. Ова изложба представља ретроспективу рада Балета у последњих 20 година. Такође је најавио и премијеру балета С. Христића „Охридска легенда“ који је требало да буде изведен 28. марта, на Дан СНП-а, али је због привременог престанка рада позоришта, одложена за октобар 2020.
У плану су још два балета – „Копелија“ Леа Делиба у кореографији Ђуле Харангорза и „Мадам Батерфлај“ у кореографији Петера Бројера.

На конференцији је најављено и уручење награда СНП-а које је требало да буде уприличено 28. марта, на Дан СНП-а, али је одложено за 26. јун, у 11 часова на тераси Клуба „Трема“.

фото: Дејан Петровић