ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА “МОЈ ГРАД – МОЈА СИГУРНА КУЋА“

Конференција представника институција које се баве заштитом жена и деце, жртава насиља у породици, под називом “Мој град – моја сигурна кућа“ одржана је у Мастер центру Новосадског сајма. Конференцију је организовао Град Нови Сад у оквиру међународне кампање “16 дана активизма против насиља над женама“, а учесници су били градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, руководитељка Сигурне женске куће др Нада Падејски-Шекеровић, заменица јавног тужиоца Основног јавног тужилаштва у Новом Саду Данијела Илић, прва заменица председника Апелационог суда у Новом Саду Јелица Бојанић-Керкез и координаторка за праћење насиља у породици Полицијске управе Нови Сад Далиборка Војводић-Томовић. Градоначелник Вучевић рекао је да је Нови Сад све своје капацитете ставио у функцију превентиве и едукације како би се што ефикасније спречио пораст случајева породичног насиља, али и помогло жртвама да се врате нормалном животу.

– Ови дани активизма само су прилика да покажемо да имамо одлучну државу и снажне институције: судове, тужилаштво, полицију, образовне институције, центре за социјални рад, органе локалне самоуправе. Закон о чијој неопходности смо прошле године у ово време говорили данас представља највећи помак, и најпозитивнију ствар у борби против насиља над женама. Према подацима Министарства унутрашњих послова, од почетка примене Закона па до 15. новембра, полиција је изрекла укупно 10504 хитне мере у нашој земљи, од тога 7095 привремених мера забране учиниоцу да контактира жртву насиља и прилази јој, док је 3409 привремених мера удаљења учиниоца из стана. То је важна новина у Закону, јер апсолутно је било нехумано, нелогично, неоправдано да насилник остане да ужива у непокретности, док жртве траже заштиту у сигурним кућама. Држава јасно показује одлучност да се обрачуна са насилницима, међутим то је и даље велики и неприхватљив проблем, и нећемо стати све док постоји и једна жена која трпи насиље – нагласио је градоначелник Вучевић.

Руководитељка Сигурне женске куће др Нада Падејски-Шекеровић рекла је да је та установа у Новом Саду много више од склоништа за жене и децу, јер се у њој пружају психолошка подршка, правна помоћ и еконосмко оснаживање жена, a само на тај начин жртве могу изаћи из насиља. Она је такође истакла да Град 11 година подржава рад Сигурне женске куће и тако шаље јасну поруку о одлучности да се бори против насиља у породици.

Према речима координаторке за праћење насиља у породици ПУ Нови Сад Далиборке Војводић-Томовић припадници МУП-а имају велику одговорност у поступању у случајевима насиља у породици, и за то су прошли посебну обуку. Од примене закона до 30. новембра у Новом Саду, како је рекла, предузете су 1182 хитне мере, од тога 431 привремено удаљење учиниоца из стана, а 751 привремена забрана да контактира жртве насиља.

Учесници Конференције сложили су се да је нови Закон о спречавању насиља у породици чвршће ујединио државне органе и установе, јасно дефинишући њихове улоге, као и ефикасније механизме деловања у тој области.

Ostavite odgovor