ОДРЖАНА ОНЛАЈН КОНФЕРЕНЦИЈА КАКО И ЗАШТО У ЕКО-ПРЕДУЗЕТНИШТВУ

У суботу, 21. новембра, одржана је конференција Како и зашто у еко-предузетништву уживо онлајн, путем Зум платформе. Током троипосатног програма, учесници су били у прилици да чују приче стручњака и еко-предузетника, али и да учествују у панел-дискуји на којој су се још једанпут покренуле еколошке теме попут аеро-загађења, компостирања, циркуларне економије и сл.
  • Ово је била одлична прилика да на једном месту окупимо људе који се на различите начине баве истом темом и да чујемо њихова мишљења и виђења, за које се надам да су учеснике нагнали на размишљање. Остварена интеракција између говорника и публике казује нам да је конференција успешно протекла и да смо са ње сви отишли обогаћени за ново корисно искуство, а надам се и спремнији да већ данас мењамо своје навике и живимо у складу са природом и њеним законима, поштујући је и негујући – каже Сања Ђукић у име организатора конференције.
Конференцију је отворила Весна Шабановић из Секретаријата за заштиту животне средине Града Београда говорећи о зеленим стратегијама Београда, а Игор Јездимировић, председник удружења Инжењера заштите животне средине, објаснио је колику и какву улогу на овом пољу имају невладине организације, неформалне групе и појединци. Након њих, говорили су и Тамара Божанић на тему Екологија и исхрана и мастер еколошкиња Милица Милошев о томе како активизам и еко-предузетништво утичу на животну средину, поредећи из искуства ситуацију у Србији са ситуацијом у иностранству. Након стручњака, своја искуства и виђења поделили су еко-предузетници: Нина Стефанија Блажевић (Незаборав), Милош Тодоровић (Книтоманиа) и Дејан Влашки (Еко курир).
  • Истински сам уживала у неколико сати квалитетних информација, различитих идеја и нових садржаја који ме подстичу на даље размишљање. Још сам под утисцима и драго ми је што сам имала прилику да се нађем у друштву веома квалитетних говорника и посвећених активиста са којима делим бриге, али након оваквих догађаја и неки нови оптимизам због кога верујем да вреди истрајати у мисији и визији посла као што је мој – каже Нина Стефанија Блажевић, еко-предузетница.
Други део конференције био је резервисан за панел-дискусију у којој су о еколошким проблемима и могућим решењима расправљали Дејан Влашки (Еко курир), Милош Тодоровић (Книтоманиа), Дејан Радивојев, докторанд саобраћаја и еко-активиста и Данијела Гаврић, мастер аналитичар заштите животне средине.
  • Драго ми је што сам имао прилику да и кроз овај догађај представим јавности основне предности еколошких превозних средстава и употребу електричних возила. Са становишта урбане мобилности потребно је променити свест о томе, а пре свега утицати на повећање пешачења, употребе бицикла и јавног превоза. У оквиру целе конференције, с обзиром на свеобухватност њене теме, јавност је могла да стекне више знања о елементарним стварима које су нам јако важне у животу – каже Дејан Радивојев, докторанд Саобраћаја и еко-активиста.
Конференцију Како и зашто у еко-предузетништву организовала је неформална група Омладинци у зеленом предузетништву у сарадњи са Омладином Јазаса и Опенсом. Конференција је реализована у оквиру пројекта Зелени инкубатор који спроводи Београдска отворена школа уз финансијску подршку Европске уније.         Од 2000. до данас, Европска Унија донирала је више од 3.6 милијарди евра Србији. Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије. Европска Унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.