Održana promocija monografije slikara Slavka Krunića „Mauzolej nesavršenstva“

Održana promocija monografije slikara Slavka Krunića „Mauzolej nesavršenstva“

U petak 18. oktobra u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, upriličena je promocija monografije slikara Slavka Krunića „Mauzolej nesavršenstva“. O monografiji su, pored autora, govorili: Nebojša Grujičić, novinar i publicista i Bil Guld, muzičar, producent i basista rok –benda Faith no more iz San Franciska. Specijalni gost bila je muzička grupa Deep Steady. U ime domaćina, promociji je prisustvovala Sunčica Marković, pomoćnik direktora KCNS.

Monografija „Mauzolej nesavršenstva“ predstavlja zbirku vrlo slikovitih i satiričnih slikarskih portreta. Junaci Krunićevih portreta odupiru se svakoj mogućnosti da budu razdvojeni od posmatrača, ali i da naprave razliku između sebe i umetničkog dela.

Dobrodošlicu je publici na početku promocije u KCNS muzikom poželeo bend Deep Steady iz Novog Sada, a potom je Nebojša Grujičić, novinar i publicista, pročitao tekst „Zašto volim Slavka Krunića“ autorke Mirjane Ognjanović, književnice i prevodioca. Tekst je objavljen u časopisu „Moderna vremena“.

U tom tekstu ona ističe da slikar Krunić voli književnost, da voli bajke jer lako premošćuju geografske i socijalne razlike,kao i razlike u naravi te da je zbog osećaja humora bio i ostao privržen stripovima i „ska“ muzici.

Nadahnut Krunićevim slikama, Bil Guld je napisao biografiju imaginarnog svedoka „Mauzoleja nesavršenstva“. Iz te simbioze nastala je i neobična kombinacija različitih likovnih izraza oblikovanih kroz vežbu o nesavršenstvu.

Govoreći o ovoj knjizi novosadskoj publici, Guld se prisetio poznanstva sa Slavkom Krunićem koje traje više od 15 godina.

– Kada sam bio u njegovoj kući, video sam sve te njegove slike po zidu i to je bila moja prva impresija. Svaki delić njegove slike nam govori neku priču – otkrio je basista grupe Faith no more.

Autor monografije Slavko Krunić kazao je da je „Mauzolej nesavršenstva“ objavljen u Engleskoj, a da je 16. oktobra na međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu imao svoju premijeru.

Krunić, slikar i ilustrator, rođen je u Beogradu. Za svoja umetnička dela višestruko je nagrađivan. Kao najveće priznanja  svom umetničkom radu doživljava ilustracije koje je napravio za omote albuma svojih omiljenih bendova.