ОТВОРЕН 49. ИНФАНТ

  Чувени бечки Бургтеатар отворио је данас 49. ИНФАНТ Стриндберговом Госпођицом Јулијом у режији Матеје Колежник. Публику је у Српском народном позоришту на Сцени „Јован Ђорђевићˮ поздравио овогодишњи селектор и прослављени македонски редитељ Александар Поповски, рекавши да је „позориште најлепши простор у ком човек може да пожели да се нађеˮ. Поповски је истакао значај позоришта у савременом друштву, уз закључак да је оно један од „најмоћнијих инструменатаˮ за истраживање себе и света, поље рађања нових идеја које неће само „пресликавати стварностˮ него је „креирати и инспирисатиˮ.

Отварању је присуствовао градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, подпредседница Владе републике Србије и министарка културе, Маја Гојковић, председница скупштине града Новог Сада Јелена Радомировић Маринковић, заменици градоначелника града Новог Сада, чланови већа, директори културних институција.

Поред одигране Госпођице Јулије најављене су и преостале три представе посредством којих се изражавају нове театарске форме и померају границе позоришне уметности уопште. До краја Фестивала публика ће имати прилику да погледа и Национално позориште Мађарске (Nemzeti Szinhaz), које ће 11. септембра играти представу Војцек. Такође, Градско позориште Љубљана (Mestno gledališče ljubljansko) долази 12. септембра са представом Талог, док ће крај Фестивала 13. септембра заокружити Српско народно позориште представом Kafka Machine. Фото:Дарко Милосављевић