Отворена изложба „Аскурђела” Јелене Глоговац Савић    

Изложба Јелене Глоговац Савић „Аскурђела” отворена је вечерас у Ликовном салону Културног центра Новог Сада и моћи ће да се погледа до 11. августа. Све присутне на отварању су поздравиле помоћница директора КЦНС Сунчица Марковић и ауторка изложбе.

„Ово је прво самостално представљање Јелене Глоговац Савић у Новом Саду. До сада смо имали прилику њене радове да видимо у оквиру колективне изложбе ликовне колоније ‘Коло’ из Требиња са којом КЦНС има успешну сарадњу“, истакла је Сунчица Марковић.

Новосадска публика има прилику да види тринаест слика од укупно двадесетак колико их је било у оригиналној поставци и које тематизују митолошке аспекте времена и појам колективно несвесног.

„У питању су радови који се баве митологијом подручја, митологијом времена, памћењем које имамо а не знамо да га имамо… Реч је о жени као средишту света и дешавања, о средству које рађа и о причи која влада. Изложба носи назив ‘Аскурђела’, што је прамајка у седмом колену; сви је имамо, сви смо је имали, али нико од нас не зна њено име. То нам говори о нашој традицији… Знамо да постојимо, а не знамо од кога смо постали… На овим сликама су приказани појмови природе, женствености, плодности, звукова и митологије“, објаснила је ауторка изложбе Јелена Глоговац Савић.