ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА И ФЕСТИВАЛ „СЛОВАЧКЕ НАРОДНЕ НОШЊЕ СЛОВАКА У ВОЈВОДИНИ“

Етно изложба фотографија „Корона-круна“ аутора Павела Суровог и 5. Фестивал „Словачке народне ношње Словака у Војводини“, отворени су данас у Културном центру Кисач, уз поштовање епидемиолошких мера.

Изложбу фотографија и 5. Фестивал „Словачке народне ношње Словака у Војводини“ отворила је председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић, истакавши да фестивал „Народне ношње Словака у Војводини“ заузима веома значајно место међу манифестацијама које се организују под окриљем Културног центра у Кисачу.

– Наша покрајина Војводина одувек је била место заједничког суживота бројних различитих заједница, чије специфичности одређују различити језици, конфесије или етничка припадност. Данас у Србији и Војводини живи и бројна словачка заједница, која је током више од 260 година изградила властиту аутохтону културу. Завод за културу војвођанских Словака и Културни центар у Кисачу установе су које већ годинама раде на очувању и неговању традиционалних елемената у културном стваралаштву словачке националне мањине на овим просторима – поручила је председница новосадске Скупштине MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Како је речено, Фестивал овог пута чине изузетно занимљива изложба која приказује сву лепоту и раскош словачке народне ношње у разним периодима и говори о љубави и поштовању аутора Павела Суровог, иначе и директора КИЦ „Кисач“, према традицији и жељи да се неуморно ради на неговању националног идентитета.

– Формат овогодишњег Фестивала одредиле су ванредне околности, али ће његов садржај, захваљујући савременим технологијама, бити доступан његовим поштоваоцима – казала је MSc Маринковић Радомировић.

Аутор изложбе и директор Културног центра Кисач Павел Сурови истакао је да су Словаци и Срби браћа, „која су се увек заједно борила за слободу на овим просторима, почевши од присаједињења Војводине Србији“.

– Овај фестивал је заједно са Културним центром Кисач надовезао једну лепу сарадњу и где год је изложба била постављена изазвала је велику пажњу и довела публику да се упозна са словачким народом – казао је Сурови.

У оквиру отварања Фестивала, приказан је и мјузикл „Легенда о богатству словачког народа“, по мотивима приче Мадачов Мароша, у којем се преплићу традиција и савремени покрет, песма и костим.