Otvorena izložba fotografija „Postcards from Paradise”

U petak 1. juna, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, otvorena je izložba fotografija „Postcards from Paradise” (Razglednice iz raja) autorke Duške Malešević. Ovu postavku, koja sadrži 21 fotografiju zabeleženu na Malti, otvorili su: Miljana Kozarov, pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada, Milica Vukadinović, predstavnica Sektora za međunarodnu saradnju Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Kaldon Merćija, predstavnik Fondacije „Valeta 2018” i menadžer Valetta Design Cluster-a i autorka izložbe Duška Malešević. U ime domaćina Kulturnog centra Novog Sada, prisutne je pozdravila pomoćnik direktora KCNS Miljana Kozarov. Ona je zahvalila autorki što je, vrativši se posle 23 godine u svoj rodni grad Novi Sad, odabrala da svoju izložbu prikaže baš u Galeriji KCNS.
– Da je nešto dobro i da je kvalitet prvo se prepoznaje, zato daje i odjekuje. To su prepoznali, pre svega, Kulturni centar Novog Sada, pa onda i Fondacija „Novi Sad 2021”. I Valeta je to prepoznala i tako je nastala saradnja, što znači da je kvalitet dao saradnju, a kultura je odjeknula. Mi nismo trenutno u Novom Sadu, mi smo u Evropi. Ova galerija putuje – kazala je Kozarov. Predstavnica Sektora za međunarodnu saradnju Fondacije –„Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” Milica Vukadinović istakla je zadovoljstvo zbog prisustva Kaldona Merćije, predstavnika Fondacije „Valeta 2018”, jer je Valeta, glavni grad Malte, ovogodišnji nosilac titule Evropska prestonica kulture.
– Izložba fotografija Duške Malešević označava početak saradnje Novog Sada i Valete – kazala je Vukadinović i dodala da je Fondacija ostvarila različite vidove saradnje sa oko 30 gradova – evropskih prestonica kulture ili kandidata za tu titulu. Gost iz Valete Kaldon Merćija izrazio je zadovoljstvo povodom izložbe fotografija iz njegove domovine uz optimizam da će dva grada, Novi Sad i Valeta, ubuduće tesno sarađivati.
Autorka Duška Malešević, koja je na Maltu otišla davno, sa pasošem nekadašnje države SFRJ, kazala je da je ta zemlja za nju fascinantna. Njena izložba je svojevrsna semiološka studija koja traje više od 20 godina i ima za cilj da okarakteriše folklorističke aspekte malteškog društva. Duška Malešević je rođena u Novom Sadu. Pre dvadeset i tri godine je prvi put otišla na Maltu. Od tada je živela u Valeti, Sidneju i Rimu, gde je magistrirala psihologiju umetnosti na Univerzitetu La Sapijenca. Živi i radi u Valeti i Berlinu i bavi se dokumentarnom, savremenom, urbanom i minimalnom fotografijom. Godine 2016. objavila je knjigu fotografija „Postcards from Paradise” koja je prvi put prezentovana publici u Rimu, u Italiji. Knjiga je iste godine osvojila nagradu „Honorable Mention” (International Photography Awards). Na Bijenalu u Veneciji 2017. godine tri njene fotografije bile su deo poglavlja „Znakovi” u katalogu Malteškog paviljona. Izložba se može pogledati do 18. juna 2018. godine.

Ostavite odgovor