ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЈЕСЕН У ПРИЗРЕНУ

Ретроспективна изложба ликовне колоније „Јесен у Призрену 2015–2021” отворена је 1. октобра 2021. у фоајеу испред Драмске сале Српског народног позоришта у Новом Саду. Изложба ће бити доступна посетиоцима до краја октобра а покровитељ изложбе је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Заслужни за њено организовање су Дом културе Грачаница, Фондација Симонида и Косовско-метохијски одбор Матице српске, као и Српско народно позориште.

Посетиоцима су се обратили историчар уметности Небојша Јевтић – један од утемељивача колоније, сликар Данило Вуксановић – учесник колоније као и др Зоран Ђерић, управник Српског народног позоришта у Новом Саду.

Ликовна колонија „Јесен у Призрену” настала је у сарадњи Дома културе Грачаница и Епархије рашко-призренске, тј. манастира Светих архангела код Призрена као „својеврсни стваралачки одговор на прогон српског народа са Косова и Метохије”. Дела која настају у Душановом конаку лични су доживљај али и инспирација културно-уметничком мотивима у непресушном трагању за принципом слободе.

Изложени су одабрани радови следећих уметника: Биљане Новковић, Весне Марковић, Данила Вуксановића, Дејана Крге, Ђорђа Станића, Емила Сфере, Здравка Вучинића, Исидоре Ивановић, Јоване Симијоновић, Марка Вишића, Светлане Милутиновић, Милице Костић, Милована Панића, Милоша Вујановића, Мирјане Новковић, Мирослава Живковића, Николе Бркановића, Новака Новаковића, Оливере Протић, Радојке Самарџије, Светислава Славковића и Тамаре Осмајлић.

Текст и фото: В. Раонић;