Отворена изложба „Када закон заћути“ у КЦНС

У оквиру манифестације „Ледена тишина“, којом се сваке године обележава сећање на Погром и жртве Новосадске рације, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада отворена је изложба „Када закон заћути“. Реч је о документарној изложби којом су новосадској публици представљена заборављена сведочанства о  страдању адвоката током јануарског Погрома 1942. године. На отварању изложбе говорили су градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, помоћник директора КЦНС Сунчица Марковић, директор Историјског архива Града Петар Ђурђев и директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић. У име КЦНС добродошлицу је упутила помоћница директора Сунчица Марковић, нагласивши да Културни центар већ једанаесту годину заредом организује манифестацију „Ледена тишина“ којом се одаје пошта невино пострадалим жртвама током Погрома 1942. године, покушавајући да сачува од заборава део историје града Новог Сада. Изложбу о страдалим адвокатима Културни центар Новог Сада реализовао је у сарадњи с Историјским арховом Новог Сада и с Архивом Војводине. У протеклих једанаест година Културни центар Новог Сада постао је место сусрета појединаца, установа и организација које се баве културом сећања, не само у Србији него и у региону – истакла је Марковић. Изузетно обимна документарна грађа чува се у градским архивима. Поменути фондови чувају успомене на стотину и тридесет два адвоката и педесет два приправника страдала током Рације 1942. на простору Бачке.
  • Сва сачувана документација о страдалим лекарима, адвокатима, свештеницима говори у прилог томе да је тадашња фашистичка власт на систематски начин желела да уништи српску и јеврејску интелигенцију. Све то доказује да људско зло и људска мржња имају једну врсту систематичности. Овакви догађаји треба да помогну да се сачува успомена на страдале како бисмо се на прави начин поклонили њиховим сенима и одали пошту – рекао је директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић.
Част и задовољство да говори на отварању овакве изложбе и да учествује у њеној реализацији изразио је и директор Историјског архива Града Петар Ђурђев.
  • Изложба приказује мали сегмент страдања Новосађана и становника јужне Бачке током Погрома 1942. Листа од тридесет и два овде приказана имена најбоље показује злочиначку и геноцидну намеру Хортијевог окупаторског режима да елиминише интелигенцију, односно људе који су пуно дали не само на пољу правне струке, већ и на пољу унапређења друштвеног живота. Ово је наш мали допринос како на пољу проучавања историјске науке, тако и на пољу установљавања будућег меморијалног центра жртава Погрома на простору Бачке од 1942. до 1944. године – рекао је Ђурђев.
Градоначелник Града Новог Сада Милан Ђурић нагласио је да је данашња изложба доказ да Нови Сад као град баштини, негује и гради културу сећања.
  • То можемо с поносом констатовати на основу свих активности које спроводимо у знак сећања на невино пострадале у јануарском Погрому 1942. године. Циљ нам је да се отргне од заборава свако место у нашем граду где се овај страшан злочин догодио. Један део слагалице тог мозаика чувања сећања и упозоравања на потенцијалну опасност и у будућности јесте свакако и труд људи окупљених око ове изложбе. Зато градимо културу сећања, а тиме и свест и мисао да се овакав Погром никада више и нигде не понови. Управо овом изложбом поручујемо да док у нама има снаге нећемо окретати главу и нећемо ћутати. Напротив, сећаћемо се и указивати на ова кривична дела која, правничким речником исказано, не застаревају и имају најтежу правну квалификацију као дела против човечности – нагласио је Ђурић и, захваливши се ауторима, прогласио изложбу отвореном.