Otvorena izložba „Nikola Tesla – u svom i našem vremenu“

U saradnji Muzeja Nikole Tesle iz Beograda i Kulturnog centra Novog Sada, u utorak 7. maja u klubu „Tribina mladih“ KCNS-a, otvorena je izložba „Nikola Tesla – u svom i našem vremenu“. Otvaranju postavke, koja se može pogledati do ponedeljka 13. maja, prisustvovali su: Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle, i Bojan Panaotović, direktor KCNS-a. Izložba prikazuje život i delo jednog od najvećih naučnika na svetu, sa posebnim osvrtom na poreklo i istorijat porodice i pronalaske Nikole Tesle (Smiljan, 1856 – Njujork, 1943). Mnogim okupljenim Novosađanima, među kojima su bili i osnovci i srednjoškolci novosadskih škola, najpre se obratio direktor KCNS-a Bojan Panaotović rekavši da se bogatstvo jednog naroda ne meri samo zlatnim polugama, deviznim rezervama i bruto društvenim proizvodom, nego i nečim mnogo važnijim – kulturnim, naučnim i identitetskim blagom. – Ne svojatajmo Teslu isključivo po srpskom nacionalnom ključu, jer veliki naučnici, umetnici i stvaraoci nisu samo deo baštine sopstvenog naroda već čitavog čovečanstva – rekao je Panaotović.
Direktor KCNS-a je, zatim, podsetio na nedavno pismo francuskih intelektualaca koji su u molbi svojoj vladi da povuče priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije naveli da srpski manastiri na Kosmetu nisu samo srpsko nego i evropsko i svetsko bogatstvo. – Tako je i sa Teslom: ponosni smo i služi nam na čast što je iznikao iz našeg naroda, ali isto tako znamo da pripada i Evropi i svetu – zaključio je Panaotović. Direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić istakla je zadovoljstvo jer je njen sedmočlani saradnički tim uspeo da „napravi magiju“ o Tesli, čoveku koji je zadužio čitavo čovečanstvo.
– Tesla je poseban, jer sve što je radio, radio je isključivo za dobrobit čovečanstva, što je lepa poruka, prvenstveno mladim ljudima, da sve što rade, rade za dobrobit svojih bližnjih i celog sveta – rekla je direktorka Jevtić i zahvalila na gostoprimstvu KCNS-u i gradonačelniku Vučeviću, kojem je poklonila knjigu o Tesli. Pošto je podsetio da Tesla nikada nije boravio u Novom Sadu, ali je zahvaljujući ovoj izložbi „u svom gradu“, gradonačelnik Miloš Vučević naveo je nekoliko istorijskih podataka koji povezuju velikog naučnika i Novosađane. – Godine 1918. Novi Sad je jednu ulicu nazvao Teslinim imenom, a 1936. godine, na Teslin 80. rođendan, gradski oci su ga proglasili počasnim građaninom Novog Sada. Zatim, 1956. prva novosadska škola dobija ime po Tesli, a 1992. godine i jedna mesna zajednica nazvana je po njemu. Suština je da je Tesla vanvremenska ličnost koju ni posle toliko godina ne možemo da shvatimo i da razumemo sve što je uradio i stvorio – kazao je Vučević i proglasio izložbu otvorenom.
Na otvaranju izložbe posetiocima je bila dostupna i VR oprema sa aplikacijama pomoću kojih su mogli da vide dve Tesline najpoznatije laboratorije kroz svet virtuelne realnosti. Vladimir Perić, kustos Muzeja Nikole Tesle, proveo je kroz izložbu svojim stručnim tumačenjem.