Najgore što možete da uradite sa sladoledom jeste da ga, kad se jednom otopi, ponovo vratite u zamrzivač! Stručnjaci upozoravaju da biste zbog toga mogli i da se otrujete, odnosno u organizam unesete bakteriju koja uzrokuje opasnu infekciju.
Amrin Bašir, profesorka na odeljenju biomedicinskih nauka na Univerzitetu Aston u Velikoj Britaniji, kaže da rizik od trovanja hranom može da vreba tamo gde ga najmanje očekujete – u hladnim desertima.
Dokaz za to je slučaj iz 2015. godine kada je petoro ljudi u SAD-u umrlo nakon jedenja sladoleda jer je bio kontaminiran bakterijom listerijom i izazvao listeriozu, opasnu infekciju koja često kod odraslih zahvata mozak i kičmenu moždinu. Retko rezultira otkazivanjem srca, ali i to se događa.
Ljudi je najčešće unesu u telo putem zagađenih mlečnih proizvoda, sirovog povrća ili mesa. Ova bakterija ima sposobnost da preživi i razmnožava se na temperaturi unutar frižidera, prenosi Dejli mejl.
„Listeria monocytogenes može da raste u rasponu temperature nižem od 0 do +45 stepeni (iako raste sporije na temperaturi frižidera). Pravilno kuvanje uništava bakterije. Hrana koja nije ohlađena na temperaturu frižidera, kao i ona koja se presporo hladila, izložena je povećanom riziku od razmnožavanja listerije, posebno ako se radi o temperaturi hlađenja ispod optimalne“, objašnjavaju iz Health Protection Agency.