PANAOTOVIĆ U „NOVOM JUTRU“ TV PINK – „ŽELIMO BRATSKE I KOMŠIJSKE ODNOSE SA ALBANCIMA ALI NEMA PRIZNANJA *KOSOVA NITI STOLICE U UN“

Učenike koji su maltretirali profesoricu uputiti na društveno koristan rad i ozbiljno sankcionisati – izbacivanje iz škole nedovoljno

Gostovanje sociologa Bojana Panaotovića u emisiji „Novo jutroˮ autorke Jovane Jeremić, zajedno sa Zoranom Spasićem i Dejanom Miletićem, podrazumeva i donosi analitički osvrt na aktuelne društvene teme. Panaotović je, između ostalog, osudio napad koji je pretrpela profesorka jedne škole u Trsteniku, istakavši da nasilje koje je prisutno u školama, u bilo kom obliku, treba iseći u korenu, i nazvavši fizički napad na profesorku „metastazomˮ ovog društvenog problema. Oslanjajući se na profesionalno iskustvo, Panaotović takođe ocenjuje da kazna poput izbacivanja iz škole nije dovoljno ozbiljna niti blagotvorna, te da učenike sklone agresiji treba uputiti, spram maloletničkog statusa, u adekvatne popravne ustanove ili na društveno koristan rad.  

Stojković spojio srpsku borbenost i japansku mudrost i upornost, Srbija može mnogo u Katru

S obzirom na to da počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu, u emisiji je bilo reči i pokušaja anticipacije uspeha naše reprezentacije. Panaotović je izjavio da Dragan Stojković Piksi svojim iskustvom, stečenim kako kod nas tako i dugim boravkom u Japanu, objedinjuje „srpski inat i samopouzdanjeˮ i japansku mudrost, te predstavlja naročit potencijal, zajedno sa sjajnom ekipom, izvanrednim napadom i odbranom.

Vučević hladne glave i trezveno saopštava rezolutne stavove; Pogroma nad Srbima na *Kosovu neće biti; Vučević služio vojsku na Kosovu i Metohiji, a njegov sin trenutno služi vojni rok

Pored važnog predstojećeg sportskog događaja, Panaotović se osvrnuo i na postupke i izjave novoimenovanog ministra Miloša Vučevića, koje vidi kao trezvene i stabilne. Panaotović zaključuje da pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji neće biti jer ovoj „ekstremističkoj politiciˮ nasuprot stoje rezolutni stavovi saopšteni „hladne glaveˮ, kakvi su oni Miloša Vučevića, koji svoja uverenja može da posvedoči i delom, jer je služio vojsku na Kosovu i Metohiji, dok je na služenju redovnog vojnog roka trenutno i njegov stariji sin.  

Brisel je politički impotentan, Vašington se pita za Balkan

Brisel je, kako Panaotović navodi, odveć politički impotentan te nije uspeo da natera kosovsku stranu da sprovede ono što je u Briselu potpisano 2013. godine, a to je jedina ključna prednost Briselskog sporazuma za našu stranu. Brisel, raznorodna heterogena grupacija zemalja koja nema identitičan stav po pitanju važnih tema kao što je rat u Ukrajini, nije sposobna ni da obuzda Kurtija, a sreća je što se pitanja na Balkanu ne rešavaju prevashodno iz Brisela nego iz Vašingtona – rekao je Panaotović i podsetio na ključnog projektanta i „kuma“ Dejtonskog sporazuma.
 

Vučić je nedvosmisleno poručio da neće biti priznanja *Kosova i pogroma nad našim narodom

Panaotović je izjavio kako podržava umereni optimizam i slaže se sa tezama drugih gostiju koji su istakli kako bi trebalo sve snage staviti u pripravnost, jer kao ozbiljna država moramo biti spremni na sve scenarije. On je podržao predsednika Vučića koji je hladne glave i odmereno uputio pravu i adekvatnu poruku – nema pogroma i nove „Oluje“. Ne možemo biti više stado za klanje, kao od Jasenovca pa nadalje. Isto tako, neće biti ni priznanja *Kosova od strane Srbije i neće biti stolice u UN, jer ta stolica personifikuje državnost, a mi ne možemo da prodamo i izdamo ono što je naša suština.  

U poslednjih 200 godina Nemačka nije prijatelj Srbije, osim časnih izuzetaka poput Angele Merkel

Podsećajući na reči predsednika Vučića kako je u proteklih godinu-dve dana Amerika bila mnogo konstruktivnija u odnosu na Nemačku i Veliku Britaniju, Panaotović je naglasio kako u poslednjih 200 godina – osim časnih izuzetaka, poput Angele Merkel – Nemačka nije prijatelj Srbije i ne misli joj dobro.  

Želimo bratske, prijateljske i komšijske odnose sa Albancima, ali nema priznanja *Kosova niti stolice u UN!

Panaotović je istakao kako je pitanje tablica vrh ledenog brega i Briselu će biti jasno – što je predsednik Srbije nedvosmisleno i rezolutno naglasio – da neće biti priznanja niti stolice za *Kosovo u UN. Cela ujdurma u vezi sa francusko-nemačkim planom nema nikakvu perspektivu ukoliko neko Srbiju tera da prizna *Kosovo i ako neko računa da će *Kosovo dobiti stolicu u UN. U svim ostalim modalitetima Srbija će biti spremna da razgovara, ali Panaotović napominje kako to sigurno neće podrazumevati prelazak preko ovih crvenih linija.