patike
Koliko često obratite pažnju na đon svojih patika? Ne toliko često, zar ne? 98% vas bira patike po izgledu, a ne funkciji. Estetika i trend, to je ono po čemu birate patike u kojima trenirate. Gledate boje, dizajn, kombinacije materijala, a koliko vas zapravo pogleda kakav je đon i od čega je napravljen? Jedino što je potrebno da gledate kod patika za trening je zapravo đon i unutrašnost patike + da li je pravljena za vaš tip stopala ( supinacija – pronacija stopala ) Ono što stalno gledam oko sebe po teretanama su ljudi, koji treniraju u patikama koje nisu adekvatno oruđe za trening u kojem se koriste. I tu mogu da nastanu veliki problemi sa kolenima i skočnim zglobovima, a potom i kukovima. Zašto je đon baš toliko bitan? Patike pravljenje za trčanje nemaju šta da traže u sali sa tegovima, isto kao što, patike za dizanje tegova zaista nije pametno izvesti napolje na trčanje. Naravno da možete, nije frka, vaš novac, vaše patike, koristite ih kako god, ne može niko da vam zabrani. Morate znati da su đonovi komercijalnih patika za trčanje, uglavnom rađeni od pene koja ima mogućnost apsobrovanja udaraca u petu dok trčite, ako odlučite da radite mrtvo dizanje ili čučanj sa velikim opterećenjima možete lako da rasturite i patike i kolena.
Foto: Rafael from Pexels
Ako vam stopala šetaju ili klize u patikama, dok dižete tegove u njima, mnogo je bezbednije odraditi trening do kraja bos, nego nastaviti kao po ledu. Što je đon mekši i viši, šansa za povredom je veća. Naravno, možete se izvući i sto puta, bez da vam se nešto dogodi, možete se skrljati i na prvom treningu, sve je stvar sreće ili ludosti. Ako se vaš trening sastoji od rada sa velikim opterećenjima, dobar izbor bi bio da koristite patike koje imaju nizak đon, odnosno malu petu, tako da vam je peta što bliže podu. Zvaničan naziv mislim da je “heel to toes drop”, odnosno razlika u visini između pete i prstiju bi trebala da bude što manja, u korist što tanjeg đona patike. Jeftine patike za mali fudbal mogu da pomognu oko treninga, dok su standardne dizačke cipele i patike uvek na ceni, nekada i precenjene. Postoje i patike specifično pravljene za kombinacije u treningu, velika opterećenja, olimpijska dizanja pa i sprinteve i nošenje dodatnih opterećenja, bez ugrožavanja funkcionalnosti patike i zglobova. To su patike koje se prave za “crossfit” ili kombinacije funkcionalnih treninga. Tu je cena svakako odlučujući faktor, nisu jeftine, posebno ne ako vijate novije modele tih patika. Kada se vaš trening sastoji od rada sa umerenim opterećenjima, gde se javljaju skokovi, ispadi, čučnjevi, kratka trčanja, promene pravaca, dobra ideja je da odaberete patike koje su dizajnirane za tenis, odbojku ili rukomet, jer upravo su ta kretanja razlog postojanja takve patike. Imaju mnogo čvršći đon, opterećenja kod promene pravca u toku trčanja su velika, pa ih možete u određenim slučajevima koristiti i u radu sa većim opterećenjima za čučanj ili mrtvo dizanje. Za trčanje, tih patika imate svuda, najveća ponuda i jeste sastavljena od bezbroj modela za trčanje. Tu uzimajte šta vama radi posao, odaberite po tehnici trčanja, dužinama trčanja i ostalim potrebama trčanja i svemu što mislite da je važno za vaš kvalitetan trening.
Foto: Binyamin Mellish from Pexels
Sledeći put, prilikom kupovine patika, zastanite na trenutak, kada se oduševite nekom novom šarom ili bojom patike, pritisnite đon prstima – gledajući u unutrašnost patike, kažiprstom i palcem obuhvatite patiku sa strane, odnosno bočne strane patike, kod pete, pokušajte da udubite stranice đona kod pete, odnosno petu sa bočnih strana. Ako lako možete da pritisnete đon patike, bez obzira na to koliko ste snažni, onda je patika verovatno dizajnirana za trčanje, pa bi je trebalo izbegavati za treninge snage. Kada je đon patike kod pete čvrst i teško može da se udubi stiskom prstiju, onda je patika adekvatnija za treninge snage. Posle toga se sve svodi na subjektivno zaključivanje i šta mislite da vam je dobro, a šta ne. Tek nakon provere tvrdoće đona, osvrnite se na estetiku patike. Za Vas i Vojvođanske vesti, Vladimir Tepavac, trener

Ostavite odgovor